Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Actie tegen olieboring Amazonerif

6 feb 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Amazonerif

© Amazonerif - bron Greenpeace

Greenpeace komt in actie tegen olieboringen bij het pas ontdekte Amazonerif. Dankzij een dikke laag modder kon het rif eeuwenlang groeien en bloeien bij de monding van de Amazone-rivier. BP en Total willen over enkele maanden beginnen met boringen in de buurt van het rif.

Onontdekt rif

Op de plek waar de Amazone-rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan ligt een 9500 km2 rifsysteem van koralen, sponzen en rhodolieten. Het rifsysteem is uniek omdat het leeft met maar weinig zonlicht en dus op een speciale manier gebruik moet maken van het beschikbare licht. Het gebied is groter dan de steden São Paulo of Londen. Greenpeace Brazilië heeft onlangs de eerste beelden gemaakt van het gebied.

Kwetsbaar gebied

Langs het Amazonerif ligt het grootste aaneengesloten mangrovebos ter wereld. In de omgeving leven veel bedreigde diersoorten zoals de Amerikaanse zeekoe, de gele schildpad, dolfijnen en de rivierotter. Het  rif is ook belangrijk voor het economisch welzijn van de plaatselijke visserijgemeenschappen. Boren in dit gebied betekent een constant risico op een olieramp.

Actie

Greenpeace komt in actie om te voorkomen dat dit kwetsbare ecosysteem bedreigd kan worden door de olieboringen. Je kunt hier tekenen om de actie te steunen.
Bron: Greenpeace

Meer over:

amazone, greenpeace

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar