Actie tegen olieboring Amazonerif
• • 06-02-2017
• leestijd 1 minuten
•

© Amazonerif - bron Greenpeace
Greenpeace komt in actie tegen olieboringen bij het pas ontdekte Amazonerif. Dankzij een dikke laag modder kon het rif eeuwenlang groeien en bloeien bij de monding van de Amazone-rivier. BP en Total willen over enkele maanden beginnen met boringen in de buurt van het rif.
Onontdekt rif
Op de plek waar de Amazone-rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan ligt een 9500 km2 rifsysteem van koralen, sponzen en rhodolieten. Het rifsysteem is uniek omdat het leeft met maar weinig zonlicht en dus op een speciale manier gebruik moet maken van het beschikbare licht. Het gebied is groter dan de steden São Paulo of Londen. Greenpeace Brazilië heeft onlangs
de eerste beelden
gemaakt van het gebied.
Kwetsbaar gebied
Langs het Amazonerif ligt het grootste aaneengesloten mangrovebos ter wereld. In de omgeving leven veel bedreigde diersoorten zoals de Amerikaanse zeekoe, de gele schildpad, dolfijnen en de rivierotter. Het rif is ook belangrijk voor het economisch welzijn van de plaatselijke visserijgemeenschappen. Boren in dit gebied betekent een constant risico op een olieramp.
Actie
Greenpeace komt in actie om te voorkomen dat dit kwetsbare ecosysteem bedreigd kan worden door de olieboringen. Je kunt
hier
tekenen om de actie te steunen.
Bron: Greenpeace