Vroege Vogels

Actie tegen knetterballen té succesvol

  •  
30-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
knetterballen

Links de Zwerfinator Dirk Groot en rechts de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga

© Plastic Soup Surfer

Afgelopen november startten Dirk Groot, de Zwerfinator, en Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer) de Operatie #Knetterbal. Doel: verbod via de rechter met een 'Urgenda-achtige' principe uitspraak voor dit 'letterlijke wegwerpplastic'. In december hadden we de twee mannen aan tafel zitten bij Vroege Vogels radio.

60.000 foto's als bewijs

Knetterballen zijn plastic balletjes ter grootte van een pingpongbal of knikker met een lontje. Plasticballetjes die in aard en ontwerp bedoeld zijn om in het milieu te belanden en daar te exploderen. Een uiterste vorm van 'letterlijk wegwerpplastic' Dit kindervuurwerk mag het jaar door worden verkocht en de plastic restanten worden het hele jaar door gevonden (en valt buiten een eventueel nationaal verbod). Dit jaar werden meer dan 60.000 plastic resten van knetterbalen vastgelegd per foto door vele tientallen vrijwilligers.

Ten onder gaan aan eigen succes

Naar aanleiding van deze campagne en de dreiging met de rechtsgang besloten een zevental bedrijven per direct en nog voor de kerstvakantie de knetterballen uit de schappen te halen - telkens na een mail aan de CEO zelf. Hema was de eerste. Daarna volgden Albert Heijn, Gamma, Karwei, ACTION, Intratuin, Vomar, Big Bazar, Blokker en onlangs nog Welkoop. Hiermee werd de verkoop van miljoenen knetterballen voorkomen.

De 'recall' van knetterballen was weliswaar een enorm succes maar het gevolg is dat er geen grote bedrijven meer over zijn om te dagen voor de rechter. Tinga; "Je kunt stellen dat onze campagne eigenlijk té succesvol was, we hebben geen tegenstanders meer over".

Sneller, meer, verder

Om te voorkomen dat hert komende vuurwerkseizoen alsnog knetterballen en plastic in vuurwerk wordt verwerkt hebben we het 'Knalplastic Convenant' opgesteld. Een door retail en vuurwerk importeurs te ondertekenen convenant. Deze afspraak met het bedrijfsleven gaat veel verder dan enkel het product 'knetterballen'. Dit gaat om het snel uitfaseren van plastic in alle vuurwerk - zowel het categorie 1 vuurwerk dat het jaar door verkocht mag worden, als het categorie 2 knal- en siervuurwerk. (Een eventueel vuurwerkverbod zoals nu nationaal wordt voorgesteld beslaat enkel categorie 2 vuurwerk.)

Bron: Plastic Soup Surfer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

peter18
peter1831 jan. 2020 - 13:50

Enorm veel gefragmenteerd plastic in afgewerkte kanonslagen e.d. geprikt tijdens het opruimen van zwerfafval. Ook nog vele restanten van knetterballen. Ga eens uitzoek waar deze in onze omgeving verkocht worden. Geweldig en heel mooi Dirk en Merijn dat jullie dit gestopt hebben.!! 

schilderes
schilderes31 jan. 2020 - 13:37

Ik vind ze (als prullenprikster) inderdaad niet meer op straat. Wel nog heel veel ander plastic. Ik hoop innig dat alle vuurwerk, dus ook het sierspul verboden zal gaan worden: ik ben niet het hele jaar door schoon en zuinig bezig om het in een paar weken weer ongedaan te laten maken door nietnadenkers/hedonisten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.