Afgelopen november startten Dirk Groot, de Zwerfinator, en Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer) de Operatie #Knetterbal. Doel: verbod via de rechter met een 'Urgenda-achtige' principe uitspraak voor dit 'letterlijke wegwerpplastic'. In december hadden we de twee mannen aan tafel zitten bij Vroege Vogels radio.
60.000 foto's als bewijs
Knetterballen zijn plastic balletjes ter grootte van een pingpongbal of knikker met een lontje. Plasticballetjes die in aard en ontwerp bedoeld zijn om in het milieu te belanden en daar te exploderen. Een uiterste vorm van 'letterlijk wegwerpplastic' Dit kindervuurwerk mag het jaar door worden verkocht en de plastic restanten worden het hele jaar door gevonden (en valt buiten een eventueel nationaal verbod). Dit jaar werden meer dan 60.000 plastic resten van knetterbalen vastgelegd per foto door vele tientallen vrijwilligers.
Ten onder gaan aan eigen succes
Naar aanleiding van deze campagne en de dreiging met de rechtsgang besloten een zevental bedrijven per direct en nog voor de kerstvakantie de knetterballen uit de schappen te halen - telkens na een mail aan de CEO zelf. Hema was de eerste. Daarna volgden Albert Heijn, Gamma, Karwei, ACTION, Intratuin, Vomar, Big Bazar, Blokker en onlangs nog Welkoop. Hiermee werd de verkoop van miljoenen knetterballen voorkomen.
De 'recall' van knetterballen was weliswaar een enorm succes maar het gevolg is dat er geen grote bedrijven meer over zijn om te dagen voor de rechter. Tinga; "Je kunt stellen dat onze campagne eigenlijk té succesvol was, we hebben geen tegenstanders meer over".
Sneller, meer, verder
Om te voorkomen dat hert komende vuurwerkseizoen alsnog knetterballen en plastic in vuurwerk wordt verwerkt hebben we het 'Knalplastic Convenant' opgesteld. Een door retail en vuurwerk importeurs te ondertekenen convenant. Deze afspraak met het bedrijfsleven gaat veel verder dan enkel het product 'knetterballen'. Dit gaat om het snel uitfaseren van plastic in alle vuurwerk - zowel het categorie 1 vuurwerk dat het jaar door verkocht mag worden, als het categorie 2 knal- en siervuurwerk. (Een eventueel vuurwerkverbod zoals nu nationaal wordt voorgesteld beslaat enkel categorie 2 vuurwerk.)