Actie legt bouw Franse kerncentrale stil
• 27-04-2007
• leestijd 1 minuten
© kernenergie greenpeace
Actievoerders van Greenpeace uit zes Europese landen, waaronder Nederland, hebben gisteren het bouwterrein van de nieuwe Franse kerncentrale bezet. Het was een historische dag omdat precies 21 jaar geleden de grootste kernramp uit de geschiedenis plaatsvond in Tsjernobyl.
Op 26 april 1986 vond een grote explosie plaats in een kernreactor vlakbij Tsjernobyl in de Oekraïne. De wind verspreidde radioactieve deeltjes over duizenden vierkante kilometers.
Op dit moment worden er nieuwe gevaarlijke kernreactoren gebouwd in Europa. Daarom bezetten actievoerders van Greenpeace de hijskranen en gebruiken de vrachtwagens om de toegang tot het bouwterrein in Flamanville af te sluiten.
"De voorgestelde bouw van deze nieuwe reactoren, die zeer waarschijnlijk de meest gevaarlijke in de wereld zullen zijn, is een belediging van de herinnering aan diegenen die de ramp in Tsjernobyl en de gevolgen daarvan niet overleefd hebben," zegt Rianne Teule van Greenpeace Nederland.
"We willen dat de risico's die deze nieuwe centrale met zich mee brengt serieus genomen worden en we doen een beroep op de twee kandidaten voor de Franse presidentsverkiezingen om dit project te annuleren", aldus Rianne Teule die in Frankrijk aanwezig is.
Naast deze reactor in Frankrijk is er ook een nieuwe kerncentrale in aanbouw in de Finse plaats Olkiluto. Beide reactoren zijn Europese drukwater reactoren, ook wel EPR’s genoemd. Uit een recent onderzoek van John Large Associates blijkt dat dit type reactoren een nog groter risico met zich meebrengen dat radioactiviteit vrij komt bij een ongeluk dan bij conventionele kerncentrales.
Bron: Greenpeace