Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ACM: duurzaamheidsclaims Greenchoice en Vattenfall misleidend

  •    •  
10-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
Energie

Energie

© pixabay

De energieleveranciers Greenchoice en Vattenfall gaan consumenten voortaan beter informeren over duurzaamheid, maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend.

Ze hebben toegezegd om bepaalde duurzaamheidsclaims op hun websites aan te passen of niet meer te gebruiken. "Ze beloven consumenten duidelijker te informeren om zo risico op misleiding over duurzaamheid te voorkomen", aldus de ACM. De toezichthouder deed in de energiesector onderzoek en zag veel mogelijk misleidende duurzaamheidsclaims.

Vage vergelijkingen

Volgens de ACM profileerden de bedrijven zich als 'duurzaam' met vage vergelijkingen. "Het was echter niet duidelijk op basis waarvan de vergelijking werd gemaakt en met wie of wat vergeleken werd. Consumenten die duurzame keuzes willen maken, moeten erop kunnen vertrouwen dat de claims die bedrijven op hun websites zetten ook kloppen", aldus de ACM.

De energieleveranciers hebben beterschap beloofd en zeggen dat verschillende duurzaamheidsclaims en de onderbouwing daarvan aangepast worden. Daarnaast doneren Greenchoice en Vattenfall respectievelijk 950.000 euro en 450.000 euro aan verschillende "duurzame doelen", ter compensatie van hun vage claims. "Daarom legt de ACM geen sancties op", aldus de toezichthouder.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.