Achter de schermen bij de loopkevers
• 11-09-2009
• leestijd 2 minuten
Naar aanleiding van de loopkeverconferentie in Westerbork, ging verslaggeefster Jeannette Parramore de hei op, om een reportage te maken over het onderzoek naar de loopkevers. 50 Jaar geleden is Piet den Boer, entomoloog, hiermee begonnen in het Nationaal park Dwingelderveld. In 1991 heeft Rikjan Vermeulen het stokje van hem overgenomen. De loopkeverbijeenkomst; 4 dagen lang, 40 sprekers, gasten uit 20 landen, dan moet er toch iets bijzonders zijn aan deze kevers.
In het bezoekerscentrum van Dwingelderveld is een expositie gewijd aan de loopkevers. Ter voorbereiding van de radioreportage, bezochten Jeannette en ik het centrum bij Ruinen, om informatie in te winnen over deze kevers. Het viel wat tegen. Er was slechts een kleine ruimte ingericht met voornamelijk informatie afkomstig van de Poolse onderzoekscollega’s. Vervelend was het niet, want hierdoor hadden wij tijd over om van de prachtige bloementuin te genieten en vragen voor het interview op te stellen. “Maar ik bereid niet alles tot in de puntjes voor”, zei Jeannette, “het is immers leuk om je te laten verrassen, dan blijft het interview ook nog spontaan”.
De grote verrassing was Piet zelf. Inmiddels 83 jaar, maar toch wilde hij in al zijn enthousiasme persé mee, ondanks de protesten van zijn vrouw. Met zijn stok in de hand en petje op, hees hij zichzelf in de auto en begon aan een redevoering over de loopkevers, die pas ophield toen wij hem weer veilig thuis hadden afgezet. Het maakte niet uit aan wie Jeannette haar vraag stelde, Piet bleef aan het woord.
Waarom komen er uit 20 landen loopkeverdeskundigen bijeen? Wat is er zo speciaal aan deze kevers? Ik heb in iedergeval nooit geweten dat zulke kleine beestjes zoveel kunnen zeggen over de leeftijd van een bos, of over mineralen die in de bodem aanwezig zijn. Aanstaande zondag kunt u luisteren naar een prachtige reportage op de hei van het Dwingelderveld.
Esther van der Hoeven