Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Acht Nederlandse stranden krijgen Groene Strand Wimpel

  •  
14-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
842 keer bekeken
  •  
strand

Schelpenbank kwade hoek in de zomer

© Nico van Kappel | Het Groene Strand

Acht Nederlandse stranden ontvangen op woensdag 21 september een 'Groene Strand Wimpel'. Stranden die deze erkenning krijgen, hebben aangetoond dat de natuurwaarden op het strand erkend worden. Op het strand is een actieve, betrokken community die zich structureel inzet om de natuur om het strand te beschermen.

Het Groene Strand

De missie van Het Groene Strand is om zoveel mogelijk stranden in Nederland te vergroenen. Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand. De samenwerkingsorganisatie wilt dit doen door onder andere rustplekken in te stellen voor broedvogels en nog meer strandcommunities op te richten.

018323b4ffaf9f4dfca6b31330b8df7a

© danjou

Nieuwe wimpels

In 2021 werden de eerste drie Groene Strand Wimpels uitgereikt in drie provincies. Dit jaar krijgen drie nieuwe gemeenten hun allereerste Wimpel. Dit zijn: gemeente Heemskerk voor Strand Heemskerk, Gemeente Schouwe Duivenland voor het Verklikkerstrand en gemeente Westvoorne voor strand Slikken van Voorne.

strand 2

Zandduintje op zandvlakte De Hors

© Ronald van Wijk | Het Groene Strand

Biodiversiteit op het strand 

Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in Nederland. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten en vinden veel soorten broedvogels een plek om te broeden. Ook bevorderen deze planten het ontstaan van nieuwe duinen op het strand. 

Bron: Het Groene Strand

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.