Aarde doet uur lang het licht uit
• 30-03-2009
• leestijd 2 minuten
In duizenden steden over de hele wereld is zaterdag een uur lang het licht uitgegaan. Van half 9 tot half 10 's avonds lokale tijd hulden belangrijke gebouwen zich in het donker. De actie Earth Hour moet aandacht vragen voor klimaatverandering.
Earth Hour begon in de Australische stad Sydney, waar onder meer het beroemde operagebouw en de brug over de haven de lichten doofden. In de loop van de dag verspreidde het donkere uur zich in westelijke richting over de wereld.
Onder meer het olympisch stadion van Peking, de Akropolis in Athene, het Vaticaan in Rome, de Eiffeltoren in Parijs, het Empire State Building in New York, de Niagara-watervallen op de grens van Canada en de VS en de casino's van Las Vegas bleven zestig minuten lang donker. In Nederland deden onder meer de Westertoren en Artis in Amsterdam, de Erasmusbrug in Rotterdam en vliegveld Schiphol mee. Earth Hour eindigde in Honolulu, de hoofdstad van Hawaii, 25 uur nadat het in Sydney was begonnen.
Volgens TenneT, beheerder van het stroomnet, gingen in Nederland ongeveer een half miljoen lampen uit. Vooraf was gevreesd voor problemen in de stroomvoorziening. Het stroomnet zou de plotselinge toename van het stroomgebruik, wanneer mensen na een uur de lampen weer aandoen, misschien niet aankunnen. De gevreesde problemen bleven echter uit.
Het was de derde keer dat Earth Hour werd gehouden. Het begon in 2007 bescheiden in Sydney. Dit jaar deden wereldwijd 3929 steden in 88 landen mee, aldus het Wereld Natuur Fonds. Sceptici hadden kritiek. Volgens de Deense hoogleraar Björn Lomborg komen er door het gebruik van kaarsen tijdens Earth Hour meer broeikasgassen vrij dan er wordt 'bezuinigd' door het doven van de elektrische lichten.
Bron: ANP