Vroege Vogels

Aardbeving in Duitsland ook gevoeld in Limburg

theme-icon
Natuur
  •    •  
17-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9495 keer bekeken
  •  
brick-g3d6c7c366_1920

aardbeving

© Pixabay

In Duitsland, vlak over de grens bij Roermond, heeft zich zondagavond een aardbeving voorgedaan. Die had - na een definitieve analyse - een kracht van 2.8. De beving, op een diepte van 18 kilometer, is ook gevoeld in delen van Limburg. Volgens seismoloog Läslo Evers van het KNMI ging het om een natuurlijke beving, in de buurt van Niederkrüchten.

Natuurlijke beving 

Een natuurlijke beving wordt veroorzaakt door platentektoniek (schuivende aardplaten) en dus niet door menselijk handelen, zoals gaswinning. Natuurlijke bevingen zoals deze gebeuren volgens Evers enkele malen per jaar in Limburg en het zuidoosten van Brabant. De hevigste in de recente geschiedenis was in 1992 bij Roermond. Die had een kracht van 5.8. Deze beving richtte veel schade aan in het grensgebied van Nederland, België en Duitsland.

Vergelijking met Groningen

Een beving met een kracht van 2.8 zou volgens Evers in Groningen heel anders uitpakken. "Daar doen de meeste bevingen zich op een diepte van rond de 3 kilometer voor en is bovendien de ondergrond veel slapper." Verder worden die bevingen veelal veroorzaakt door de gaswinning.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

aardbeving, roermond
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar