Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aantal grijze zeehonden in Waddengebied stijgt langzaam

  •    •  
01-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
knuffelende_grijze_zeehonden_5fe7236f8f0c0_large

Knuffel tussen twee grijze zeehonden

© Fotograaf ErnaKoelman

Het aantal grijze zeehonden in de Waddenzee en bij Helgoland blijft toenemen, maar het tempo waarin dat gebeurt is wat lager dan vorig jaar.

In maart en april werden 11.515 grijze zeehonden in het gebied geteld, 9 procent meer dan een jaar eerder. Daarvan werd twee derde in de Nederlandse Waddenzee gespot, een daling van 3 procent. In het oostelijk deel van de Waddenzee nam de populatie grijze zeehonden juist met 12 tot 14 procent toe.

Zeehonden tellen vanuit de lucht

De robben worden jaarlijks vanuit de lucht geteld door een samenwerkingsverband tussen Nederland, Duitsland en Denemarken, waar het waddengebied zich uitstrekt. Tijdens tellingen van november tot januari werden 2547 pups gezien, 1 procent meer dan een jaar eerder. Het merendeel daarvan werd in Nederlandse wateren geteld, waar het er juist 3 procent minder waren dan een jaar eerder, maar dat werd in het totaal gecompenseerd door 16 procent meer robbenpups bij Helgoland.

Jaarlijks werden in de afgelopen vijf jaar gemiddeld 9 procent meer pups van de grijze zeehond geteld, terwijl het totale aantal robben met 12 procent toenam.

Afzwakkende groei

Een verklaring voor de afzwakkende groei van de populatie kunnen de wetenschappers nog niet geven. "Het is te vroeg om te zeggen of dit komt door milieuveranderingen of dat de telling simpelweg is beïnvloed door de slechte weersomstandigheden van dat seizoen", zegt Sophie Brasseur van Wageningen University and Research.

Vergeet de wolf want het grootste roofdier van Nederland is de grijze zeehond, volgens Sophie Brasseur van WUR. Voor de uitzending over het Marsdiep tussen Den Helder en Texel ging Menno Bentveld mee zeehonden tellen op de Razende Bol:

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.