Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aanpoten! Help de natuur door struiken te planten

  •    •  
12-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3646 keer bekeken
  •  
Aanpoten onder de regenboog

Met een crowdfundingsactie proberen de vrienden Ruben Hein en Ruurd Jelle van der Leij geld in te zamelen om struikjes te kopen. Onder de slogan 'Aanpoten!' willen ze daarmee het natuurherstel een handje helpen. De eerste duizend struikjes zijn inmiddels de grond in gegaan.

Van Oceans naar struikjes

Zanger en pianist Ruben Hein begon deze actie bij de verkoop van zijn album Oceans. "Ik was geïnspireerd door het stukje natuur dat Ruurd Jelle bij zijn huis in Nijeberkoop had gemaakt. Dat moest toch op veel meer plaatsen kunnen? Samen met Ruurd Jelle hebben we toen een actie opgezet, om heel veel struikjes te kopen. Met de opbrengst van 'Oceans' hebben we alvast de eerste duizend meidoorns, sleedoorns, hazelaars en andere struiken bekostigd."  

Ruben Hein, musicus en natuurbeschermer

Minimaal halve hectare

Inmiddels is er dus een crowdfunding opgezet. Op aanpoten.nu kan iedereen zich melden die minimaal een halve hectare land beschikbaar heeft om te vergroenen. Tegelijk kunnen mensen doneren om de benodigde struikjes te kopen. "En voor de duidelijkheid: álles wat binnenkomt gaat naar de struiken", benadrukt Van der Leij.

Ruurd Jelle van der Lei, filmer, fotograaf en natuurbeschermer

Reeën

Het rituele 'eerste struikje' van de actie is aangepoot op het land van Gerben en Claudia, bij hun woning in de buurt van Steenwijk. Bij hun oude boerderij hebben ze ruim tien hectare grasland omgetoverd in natuur. "Maar de reeën hebben aardig wat struiken weggegeten, dus dan is alle hulp welkom om nog meer groen aan te poten", aldus Gerben. 

Aanpoten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Natuurrijk
Natuurrijk9 dec. 2022 - 17:40

Stichting Natuurrijk heeft 2 ha, waarop we graag bossages aan willen leggen ter bevordering van de biodiversiteit. We hebben een Inrichtingsplan beschikbaar met de werkzaamheden die we willen uitvoeren, waaronder aanplant van bossages. De geplande werkzaamheden staan vrijwel allemaal in het rapport “Natuurbouwstenen in de Polder”, dat in opdracht van de Provincie Zuid-Holland is opgesteld. Voorlopig mogen we helaas onze plannen niet uitvoeren. De gemeente Krimpenerwaard heeft ons zelfs verboden op ons eigen terrein te parkeren. We ondervinden ook veel tegenwerking van omwonenden, die klachten indienen over zaailingen, naar hun mening te veel oeverbegroeiing en enkele geparkeerde auto’s. Klachten zijn door omwonenden ingediend bij gemeente, provincie en hoogheemraadschap. Hopelijk ondervinden anderen geen tegenwerking bij hun werk aan Biodiversiteitsherstel. Kees Beaart, Stichting Natuurrijk