Aanpassing melkveewet schiet tekort
• 30-03-2015
• leestijd 1 minuten
© Fotograaf: tinyvdmeer
Het melkquotum dat op woensdag 1 april komt te vervallen is geen grap. Zeker niet voor Milieudefensie, dat zich grote zorgen maakt over een toename van het aantal koeien. De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van de Melkveewet geeft namelijk geen garanties voor het niet overschrijden van milieugrenzen en de leefomstandigheden van het vee kunnen achteruit gaan.
Mestoverschot
Milieudefensie maakt zich onder meer zorgen over het mestoverschot. Nederland kampt er al jaren mee, en met de aanpassing van de Melkveewet zal dit overschot alleen maar groter worden. Meer mest betekent meer ammoniak en broeikasgassen.
Grondgebondenheid
Boeren zijn door de AMvB verplicht meer grond bij te kopen als de veestapel toeneemt. Maar dit is waar de schoen wringt: staatssecretaris Dijksma stelt dat driekwart van de veehouders door kunnen groeien zonder grond bij te kopen. Eigenlijk betekent dit een uitbreiding van het mestoverschot.
Koeien in de wei
De staatssecretaris stelt hier tegenover dat ze meer ambities heeft met het Convenant Weidegang, waarbij koeien gegarandeerd een deel van het jaar buiten mogen lopen. Dit is volgens Milieudefensie een doekje voor het bloeden. Dierenwelzijn en maatschappelijk draagvlak worden weliswaar verhoogd maar het leidt af van de AMvB, die vooral schaalvergroting in de hand werkt.
Bron: Milieudefensie
Gisteren besteedde Vroege Vogels radio aandacht aan het afschaffen van het melkquotum. Beluister hier het fragment terug: