Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aanpassen of uitsterven

  •  
04-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
ijsbeer_25.jpg
Klimaatverandering heeft niet alleen invloed op ons menselijke bestaan. Ook dieren ondervinden hier de gevolgen al van. Leefgebieden van de ijsbeer en de Afrikaanse olifant bijvoorbeeld worden aangetast. Maar veel meer soorten zullen zich moeten aanpassen aan de veranderingen. Het Wereld Natuur Fonds heeft dit in kaart gebracht.
Bijna alle bedreigingen voor ijsberen zijn gelinkt aan klimaatverandering en het afnemende zee-ijs waar deze dieren voor hun voedsel en migratie afhankelijk van zijn. Ze moeten langere afstanden zwemmen en in sommige gebieden zal een afname van voortplanting worden gezien. Wanneer de ijsberen aan land gaan op zoek naar voedsel komen er meer conflicten met mensen. En doordat er meer ruimte en mogelijkheden komen voor economische ontwikkeling zal hun leefgebied vervuild en verstoord worden. 
Het grootste probleem voor Afrikaanse olifanten in relatie met klimaatverandering is de verdroging van de Afrikaanse savannes. Door klimaatverandering worden droge periodes heviger en langer. Dit zorgt voor schaarste van drinkwater en voedsel. Olifanten hebben veel water nodig. Dit kan leiden tot toenemende mate van conflicten tussen mens en olifant. Olifanten kunnen grote afstanden afleggen op zoek naar voedsel en water, maar worden vaak tegengehouden door landbouwgebieden en bebouwing. 
De afgelopen 540 miljoen jaar is de aarde vijf keer getroffen door een massa-extinctie, oftewel het wereldwijd massaal uitsterven van vele soorten organismen in een relatief korte tijd. De laatste keer dat dit gebeurde was 65 miljoen jaar geleden, toen de dinosauriërs uitstierven. De 'Sixth Extinction' oftewel het massaal uitsterven van dieren in de huidige periode, wordt veroorzaakt door de mens. Het begon ongeveer 50.000 jaar geleden, toen de moderne mens voor het eerst Afrika verliet. Minstens 20.000 soorten zijn uitgestorven door toedoen van de mens, en mogelijk veel meer. Landsoorten hebben het het zwaarst, want dat is waar de menselijke invloed het sterkst is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.