Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aanpak welzijnsproblemen in konijnenhouderij niet snel genoeg

  •  
27-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
konijn_in_kooi.jpg
De Dierenbescherming heeft onlangs kritisch gereageerd op een brief van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan de Tweede Kamer over een plan om het welzijn van konijnen binnen de konijnenhouderij te verbeteren. Het plan moet de welzijnsproblemen in de konijnensector aanpakken, maar de Dierenbescherming vindt dat de problemen niet snel genoeg worden aangepakt en de oplossingen niet ver genoeg gaan.
In het plan staat dat uiteindelijk alle konijnen in 2016 betere huisvesting moeten hebben. ‘Dat de sector zegt daarmee voorop te lopen in de Europese Unie, vinden wij niet meer dan een terechte inhaalslag’, zegt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming. ‘De konijnenhouderij is maar een kleine sector, maar de manier waarop de dieren nu worden gehouden zorgt voor grote welzijnsproblemen’, aldus Dales. Met name de kooien waar de konijnen in zitten zijn zorgwekkend.
Gaasbodem
De moederdieren (voedsters) worden individueel gehouden, terwijl konijnen groepsdieren zijn. Semi-groepshuisvesting voor deze konijnen, zoals in het plan staat beschreven, waarbij de voedsterkooien met kleine gazen gangetjes worden verbonden, vindt de Dierenbescherming geen oplossing. Dit zou zelfs agressie in de hand kunnen werken. Alleen totale groepshuisvesting, waar de konijnen de ruimte krijgen om natuurlijk gedrag te vertonen, is acceptabel. De konijnen zitten in kleine hokjes met een gaasbodem, waardoor de voetzolen van de dieren worden beschadigd. Het plan draagt als oplossing aan dat in 2016 de kooien voorzien moeten zijn van een matje, waardoor de konijnenvoeten worden beschermd. De Dierenbescherming ziet geen reden zo lang te wachten met deze simpele oplossing en vindt dat de matjes begin 2011 geïmplementeerd moeten worden.
Gemiste kans
Ook de toepassing van verrijkingsmaterialen laat volgens de Dierenbescherming te lang op zich wachten. In de praktijk wordt er een stuk hout in de konijnenkooi gelegd, waar de konijnen op kunnen knagen. Het hout verliest voor de meeste konijnen echter snel zijn aantrekkingskracht, waardoor de dieren alsnog geen afleiding hebben. Het bedwelmen en doden van de konijnen wordt in het plan van aanpak niet beschreven. De Dierenbescherming vindt dit een gemiste kans, omdat juist bij deze handelingen het dierenwelzijn ernstig aangetast kan worden.
Welzijnsknelpunten
De Land- en tuinbouworganisatie (LTO) Vakgroep konijnenhouderij heeft het plan geschreven op verzoek van minister Verburg, nadat Wageningen UR verschillende welzijnsknelpunten in de konijnensector aanstipte. Verburg heeft toegezegd de konijnenhouderij financieel te ondersteunen bij de uitvoering van het plan van aanpak. De Dierenbescherming zal de ontwikkelingen rond de verbeteringen van het welzijn voor konijnen in de konijnenhouderij nauwlettend blijven volgen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.