Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aandeel recyclebaar plastic blijft steken op 59 procent

  •  
14-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
plastic

© Pixabay

Er moet volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) nog veel gebeuren om de plasticdoelen voor 2025 te halen. De doelen komen uit het Plastic Pact, dat in 2019 werd gelanceerd door het Ministerie van Milieu en ondertekend is door meer dan honderd organisaties.

Plastic Pact

De ondertekenaars van het Plastic Pact gaan vanaf 2025 alleen nog maar herbruikbaar plastic gebruiken. De staatssecretaris is bezorgd, want nu blijft het aandeel recyclebaar materiaal steken op 59 procent. Over drie jaar moet er ook twintig procent minder plastic op de markt komen ten opzichte van 2017. Momenteel bedraagt de vermindering 9,4 procent.

Ook moet er nog meer gerecycled plastic in nieuwe producten worden gebruikt. Vanaf 2025 moet 35 procent van het plastic bestaan uit hergebruikt materiaal. Nu is 18 procent gemaakt van gerecycled plastic.

Corona

Bij het pact zijn in totaal 110 producenten, supermarkten, verwerkers en andere organisaties aangesloten. De deelnemers van het pact geven aan dat ze veel last hadden van de coronapandemie. Cateraars en festivals vonden 2020 "een verloren jaar waarin ze vrijwel niets konden ondernemen en dus ook geen nieuwe herbruikbare producten konden testen of veranderingen konden implementeren", schrijft Heijnen.

Europees Plastic Pact

Geïnspireerd door het Nederlandse Plastic Pact, werd in 2020 het Europees Plastic Pact gelanceerd. Dat werd ondertekend door 80 organisaties. Ondertekenen van het pact is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Ieder jaar wordt gemonitord hoe ver deelnemers zijn. In werkgroepen worden plannen gemaakt om het plasticgebruik te verminderen.

Bron: ANP, Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.