Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aan ontbossing Amazone komt geen einde

16 dec 2008
  •  
leestijd 1 minuten
amazone.jpg
Het Amazoneregenwoud is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. De bossen spreiden zich uit over negen landen: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Het grootste deel van regenwoud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent).
Het regenwoud ligt in een bekken dat grotendeels door de rivier de Amazone en de honderden zijrivieren wordt doorstroomd. De rivier bevat ongeveer 20 procent van het natuurlijke zoetwater in de wereld.
In het Amazonewoud leven volgens het WWF-Brasil (het Braziliaanse Wereld Natuur Fonds) tienduizenden plantensoorten, ongeveer 2,5 miljoen insectensoorten en enkele duizenden soorten vogels en zoogdieren. Verder leven rond de Amazone meer dan 33 miljoen mensen. Van hen behoort ongeveer 5 procent tot de inheemse bevolking.
In de afgelopen dertig jaar is circa 530.000 vierkante kilometer van het Amazonewoud door ontbossing verloren gegaan. Het Braziliaanse onderzoeksinstituut voor milieu en ruimtelijke ordening (INPE) maakte onlangs bekend dat tussen juli 2007 en augustus 2008 bijna 12.000 vierkante kilometer oerwoud is gekapt. De bossen hebben plaatsgemaakt voor onder meer weiden voor de extensieve veehouderij en soja- en suikerrietplantages.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.