Het Amazoneregenwoud is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. De bossen spreiden zich uit over negen landen: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Het grootste deel van regenwoud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent).
Het regenwoud ligt in een bekken dat grotendeels door de rivier de Amazone en de honderden zijrivieren wordt doorstroomd. De rivier bevat ongeveer 20 procent van het natuurlijke zoetwater in de wereld.
In het Amazonewoud leven volgens het WWF-Brasil (het Braziliaanse Wereld Natuur Fonds) tienduizenden plantensoorten, ongeveer 2,5 miljoen insectensoorten en enkele duizenden soorten vogels en zoogdieren. Verder leven rond de Amazone meer dan 33 miljoen mensen. Van hen behoort ongeveer 5 procent tot de inheemse bevolking.
In de afgelopen dertig jaar is circa 530.000 vierkante kilometer van het Amazonewoud door ontbossing verloren gegaan. Het Braziliaanse onderzoeksinstituut voor milieu en ruimtelijke ordening (INPE) maakte onlangs bekend dat tussen juli 2007 en augustus 2008 bijna 12.000 vierkante kilometer oerwoud is gekapt. De bossen hebben plaatsgemaakt voor onder meer weiden voor de extensieve veehouderij en soja- en suikerrietplantages.