Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aan de rupsen kent men de boom

  •  
26-06-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1363 keer bekeken
  •  
stippelmot-kluit.jpg
Stippelmotten of spinselmotten (Hyponomeuta padellus) overdekken in mei sommige bomen of struiken met hun nesten en spinnen zich helemaal in. Deze enorme nesten van gesponnen draden geven bomen en struiken een spookachtige gedaante. De witte feestverpakking die ontstaat, biedt een veilig tehuis aan miljoenen eitjes waar even zovele rupsjes uit ontstaan. De vuilwitte rupsjes met zwarte kop en twee rijen stippels over het hele lijf, hebben het met z'n allen gemunt op sappige frisgroene blaadjes. Ze vreten de bomen volledig kaal. Maar de bomen kunnen er goed tegen, bij de tweede doorgroei zijn de rupsen verdwenen en krijgt de boom gewoon weer bladeren.
In de tweede helft van juni zijn de larven volgroeid en gaan ze verpoppen. Dan zie je ze in grote hoeveelheden langzaam aan spinseldraden uit de bomen zakken. De rupsen kruipen de grond in en verpoppen daar. In augustus komen de vlindertjes of motjes te voorschijn. Het zijn kleine, tere dieren met witte vleugels met zwarte stippen, vandaar hun naam: stippelmotten .
Bron: Wikipedia, Natuurinformatie, Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor