Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aa en Maas sluit vispassages om water vast te houden

  •    •  
16-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
vispassage2_robbuiter

© Fotograaf Rob Buiter

Waterschap Aa en Maas sluit donderdag de ruim zeventig vispassages in het werkgebied in Oost-Brabant om water vast te houden in de beken. Dat is volgens het schap nodig omdat de waterstand in de beken snel zakt door de warmte en harde wind. Door het sluiten van de vispassages kunnen vissen niet verder zwemmen. Het schap heeft een reddingsplan om te voorkomen dat er veel vissen sterven doordat de passages dicht zijn.

Passages

De waterstand in beken wordt geregeld met stuwen. Omdat vissen stuwen niet kunnen passeren zijn vispassages bedacht. In heel Nederland zijn dergelijke doorgangen voor vissen. Maar via vispassages stroomt ook water weg van plekken waar het schap het water nu juist wil vasthouden vanwege de droogte. Daarom heeft Aa en Maas besloten de passages tijdelijk te sluiten.

Monitoren en aanpakken

Bij stuwen kan nu een opstopping van vissen ontstaan, zegt het schap. Medewerkers controleren regelmatig of er nog voldoende water voor de stuw staat en of daar genoeg zuurstof in zit. Het is mogelijk om extra zuurstof in het water te spuiten. Samen met Sportvisserij Nederland kunnen vissen ook overgebracht worden naar sloten of beken waar nog wel voldoende water is. Het schap vraagt mensen die denken dat ze vissen in nood zien om dat te melden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.