A4 wordt eerste 'honingsnelweg' ter wereld
• 09-11-2015
• leestijd 1 minuten
© Fotograaf: jokenijenhuis
In de berm van het 'ontbrekende' stukje A4 in aanbouw tussen Delft en Schiedam is zaterdag biologisch bloemenzaad uitgestrooid. Het gaat om soorten die goed voedsel voor bijen leveren zoals nectar en stuifmeel. De initiatiefnemers hopen zo iets te doen aan de massale bijensterfte in Nederland. De A4 wordt op deze manier de eerste Honey Highway (honingsnelweg) ter wereld, aldus Rijkswaterstaat zondag.
Grotere biodiversiteit
“Ik wilde zelf iets doen en heb mij toegelegd op het zorgen voor meer nectar en stuifmeel, bloemenpracht voor de bijen”, aldus de plaatselijke initiatiefneemster Deborah Post, die gesteund wordt door Rijkswaterstaat en de gemeente Midden-Delfland. Wethouder Govert van Oord: “De realisatie van de Honey Highway is een goed voorbeeld van samenwerking, met name tussen overheid en burgers. En we realiseren met dit project samen een bijdrage aan een grotere biodiversiteit.”
Oorzaken
Volgens Wageningen UR is bijensterfte al sinds 2000 in veel landen een “alarmerend” probleem. In Nederland is de wintersterfte van honingbijenvolken met gemiddeld 22 procent een van de hoogste ter wereld. Bijensterfte kan meerdere oorzaken hebben. Met name in de winter kan dat voedselgebrek zijn. Ook het spuiten met bestrijdingsmiddelen in de landbouw is schadelijk voor de bijen. Daarnaast worden bijen getroffen door ziektes als nosema en acarapis. Verder kunnen bijen last hebben van parasieten als de varroamijt.