Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

90 soorten amfibieën uitgeroeid door schimmelziekte

  •  
02-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
1280px-Salamandra_salamandra_BM3.jpg

© Foto vuursalamander: Jerzy Opio?a

De boosdoener is de dodelijke schimmelziekte chytridiomycose. In 2017 kwamen Vlaamse onderzoekers met de conclusie dat salamanders ernstig worden bedreigd door de schimmel . Onderzoekers hebben nu voor het eerst de wereldwijde impact in een nieuwe studie in kaart gebracht.

De schimmelziekte

Chytridiomycose wordt veroorzaakt door de amfibieschimmels batrachochytrium dendrobatidis(Bd) en B. salamandrivorans (Bsal). De schimmels verspreiden gifstoffen die de immuunreacties van de amfibieën verstoort. De ziekte vreet op de huid van de amfibieën. Het tast de bovenste huidlagen aan van volwassen dieren en komt ook voor rond de bek van kikkervisjes.

Het onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat de schimmelziekte in meer dan 60 landen voorkomt. Bij 500 verschillende soorten amfibieën heeft chytridiomycose voor een dramatische achteruitgang gezorgd. Voor 90 soorten betekende dit dat zij niet meer op onze aarde rondlopen. Sommige soorten hebben het vermogen ontwikkeld om met de schimmel te leven. De onderzoekers stellen dat 12 procent van de afgenomen soorten tekenen van herstel vertonen. 

Oorzaak schimmel

De hoofdoorzaken zijn globalisering en de handel in wilde planten en dieren. Door het verplaatsen van planten en dieren in steeds hoger tempo over de hele wereld komen ziektewekkers in aanraking met nieuwe gebieden. Hierdoor verspreiden ziektes zich snel.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor