9.00-10.00 uur:
Mysterie rond nieuwe galmug
Begin juli werd op verschillende plaatsen een nieuw gal gevonden. De bladrand van de Robinia is op bepaalde plaatsen naar beneden omgeslagen. Onder de bladrand werd de larve van een onbekende galmug ontdekt, de van oorsprong Noord Amerikaanse Obolodiplosis robiniae. Vóór juli 2007 had nog niemand in Nederland er van gehoord. Nu worden ze op steeds meer plekken aangetroffen.
Eilanden in de Maas
Met twee piepkleine eilanden aan de voet van de Sint Pietersberg in de rivier de Maas besluiten we de vierdelige eilandenserie. Vroeger, toen de Maas niet gestuwd was en de oevers niet beschoeid waren, was het een natuurlijke rivier die in de zomer vaak droog kwam te staan: een rivier vol eilanden. De gezamenlijke natuurbeschermers en de grintwinners hebben vergevorderde plannen om de Maas weer haar natuurlijke loop te geven. Hetty Meertens van Stichting ARK én Edmond Staal van het Limburgs Landschap zijn aktief bij de plannen betrokken.
Adempauze in vogelland
Was het in het voorjaar nog een kabaal van jewelste 's morgens vroeg, tegenwoordig hoor je behalve een enkele mees of tjiftjaf niks meer. Hoe komt dat? Maken vogels zich op voor de reis naar het zuiden, of zijn ze druk doende met de rui?
Ganzen in Noord-Holland bejaagd
De ganzen in Noord-Holland mogen van de Raad van State worden bejaagd. En dat gebeurt dan ook, bijvoorbeeld rond Schiphol, vanwege de veiligheid. Maar ook op het land van boeren die zeggen schade te ondervinden. Heeft deze jacht zin, of zijn er nog alternatieven? En wat is het verschil tussen zomer- en winterganzen? Een discussie tussen de Noord-Hollandse gedeputeerde Peter Visser en Harm Niesen van de Faunabescherming.
Eerste korhoenders uitgezet
Na lang juridisch touwtrekken kon het deze week dan toch gebeuren: de eerste in gevangenschap gefokte korhoenders werden uitgezet op Nationaal Park de Hoge Veluwe. Daarmee zijn er weer twee plaatsen waar deze dieren gezien kunnen worden: naast de Veluwse hoenders ook nog echt wilde op de Sallandse Heuvelrug.
Drie generaties biologische boeren
De eerste opleiding voor biologisch-dynamische landbouw bestaat 60 jaar. In 1947 kwamen de eerste leerlingen op De Warmonderhof. Zijn zij succesvol biologisch gaan boeren? En wat zijn de toekomstperspectieven in de biologische landbouw? Een gesprek met 3 generaties biologische boeren die de Warmonderhof 'gedaan' hebben: Wilfriede Guepin (77), Anne Koekkoek (45) en Daniel Hoeberichts (22).
Columnist van de week
Elke week na het nieuws van negen uur presenteren we een nieuwe gastcolumnist. Wie is de volgende in het rijtje: Dolf Jansen, Floortje Dessing, Martin Bril, Jaap Dirkmaat, Hans Dorrestijn, Ed Nijpels, Vincent Bijlo, Jaap van Ginneken, Romke van der Kaa, Ivo de Wijs, Yvonne Kroonenberg, Jelle Reumer, Aaf Brandt Corstius en...?
Fenolijn 035 - 67 11 338
Elke zondag hoort u een selectie van de waarnemingen op het antwoordapparaat van de Natuurkalender. Voor veel luisteraars een hoogtepunt in Vroege Vogels. Over eerstelingen, vertrekkende trekvogels en vallende blaadjes.