9 november 2003
• 09-11-2003
• leestijd 2 minuten
'Een Goudoog Tussen Duizend Blessen!'
Veel ganzenreportages deze herfst, want we volgen onze wintergasten dit najaar op de voet.
Met tekenaar Erik van Ommen en vogelaar Eddie Douwma langs de Friese kust op zoek naar de zeldzaamste ganzen van Nederland: de dwergganzen van Anjum. Het lijken uit de verte net kolganzen, maar als je goed door de verrekijker of telescoop tuurt dan zie je het verschil: een prachtig geel oogringetje.
Greenpeace zoekt crimineel hout
Tot eind van het jaar vaart actieschip Argus langs de Nederlandse havens waar importhout binnenkomt. De milieu-organisatie is op zoek naar illegaal gekapt hout. Naar schatting is meer dan de helft van al het tropisch hardhout dat wordt geïmporteerd afkomstig van illegale kap. Reportage van de eerste inspectie in de haven van Amsterdam.
Leven door Dood
Sinds enkele jaren laten de terreinbeheerders van Natuurmonumenten de herten en zwijnen die zij moeten afschieten in het terrein achter. Deze dode dieren zijn een ware bron van nieuw leven. In een drieluik volgt Vroege Vogels de vertering van een dood hert en een dood zwijn. Al na één dag dood blijkt hoe onder meer de raven profiteren van deze vorm van natuurbeheer.
Hollands Licht
Deze week ging in de filmhuizen de documentaire Hollands Licht in première.
Dutch Light
is een fenomeen dat tot over de hele wereld bekend is onder kunsthistorici. Nederlandse Landschapsschilders zijn er beroemd door geworden. Maar bestond er in de tijd van de beroemde landschapsschilders echt zoiets als 'Hollands Licht', en interessanter: bestaat dat nu nog steeds? Een gesprek met één van de twee film-broers De Kroon: Pieter-Rim.
Een huis van stro
In Nederland worden op kleine schaal huizen gebouwd van stro. De pioniers van de strobouw plaatsen strobalen op elkaar en werken het dan af met leem en kalk. Van de buitenkant zie je een doodgewoon gebouw, hooguit met wat dikkere vensterbanken. Toch heeft bouwen met stro een flink aantal voordelen. Zo isoleert stro tussen twee en drie keer beter dan gewoon baksteen. Bovendien is het binnenklimaat in een huis van stro aanzienlijk beter.
Over alle andere voordelen, de gevaren en de stro-onbekendheid in Nederland praten we met Rob Kaptein van Ramstrobouw in Arnhem en strobouwadviseur René Dalmeijer.
Raad voor Dierenaangelegenheden levert broddelwerk
Wasberen, prairiehonden, lynxen, olifanten, egels, kamelen, eekhoorns, kraanvogels, grutto's, wulpen, strandlopers, roerdompen, veldleeuwerikken: als het aan de Raad voor Dierenaangelegenheden ligt, mag iedereen deze dieren als huisdier houden. Dat bepleit de Raad in een advies aan minister Veerman van Landbouw en Natuurbeheer. De Dierenbescherming vindt de lijst die de Raad voor Dierenaangelegenheden heeft opgesteld een gemiste kans: er staan nog veel te veel soorten op die voor het welzijn van die dieren niet in huis gehouden zouden mogen worden.