8.30 - 9.00 uur
9.00 - 10.00 uur
Vroege Vogelspad - 1e etappe
Deze zondag wordt het Vroege Vogelspad geopend! Een lange afstand wandelroute van bijna 600 kilometer langs de 'nul-meterlijn'. Van het begion in Zeeuws Vlaanderen tot aan Schiermonnikoog volgen we ongeveer de kustlijn die Nederland zou hebben als er geen dijken waren. Deze week gaan we samen met de Zeeuwse natuur-gedeputeerde Thijs Kramer naar het Zwin en de 'opnieuw ondergelopen herdijkte Verdronken Zwarte Polder' (hoe dat zit valt in een paar zinnen niet uit te leggen - u zult echt moeten luisteren).
lees verder over het Vroege Vogelspad>>
Meer kans voor de groene glazenmaker
Alle waterschappen in Nederland gaan bij het schonen van de sloten minstens de helft van de krabbescheervegetatie sparen. Krabbescheer is een waterplant waar het vrouwtje van de groene glazenmaker haar eitjes op afzet. De groene glazenmaker is een zeldzame libel die vooral voorkomt in veenweidegebieden. Minister Veerman van LNV heeft deze week zijn handtekening gezet onder een nieuwe gedragscode voor het beheer en onderhoud van watergangen.
foto: Robert Ketelaar
Jachtvrij Deelerwoud
De afgelopen vijf jaar is er niet op edelherten, damherten en reeën gejaagd in het Deelerwoud. Natuurmonumenten wilde met dit experiment op duizend hectaren Veluwe kijken wat het effect is van een toename van het aantal dieren op de popualtie, op de vegetatie, maar ook op de oogst van boeren in de omgeving. Alleen die laatste groep blijkt zichtbaar te lijden onder een groeiend aantal herten.
Natuurbehoud in de Rode Zee
De natuurorganisatie
African Parks
, opgericht door de Nederlander Paul Fentener van Vlissingen, heeft sinds een jaar het beheer van twee zeereservaten voor de kust van Sudan op zich genomen. Het gebied herbergt één van de laatst overgebleven onaangetaste koraalriffen, ironisch genoeg bewaard gebleven dankzij de 30 jaar lange burgeroorlog die Sudan teisterde. Nu vrede aan de horizon is verschenen zal ook het toerisme een grote vlucht nemen. Door nu het gebied te gaan beheren, hoopt African Parks dat toerisme in de hand te houden zodat de bijzonder natuurwaarde bewaard blijft.
lees het expeditie weblog>>
Verdrijven exoten de inheemse soorten?
Het is een vaak gehoord verhaal: exotische planten en dieren zouden de Nederlandse inheemse soorten verdrijven, omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Jagen halsbandparkieten inderdaad andere holenbroeders de boom uit? Dat onderzoekt biologiestudent Willem van Esch in een paar parken in Leiden en Voorburg.
lees meer op de speciale weblog van Willem van Esch >>