Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

9 januari 2005

  •  
09-01-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_66583.jpg

draaiboek 9 januari 2005


8.00 - 8.30 uur
Tune met grote bonte specht
Struinen langs de rivieren
Nieuwsoverzicht
08.30 - 09.00 uur
Vers "Tango" van Ivo de Wijs
Fenolijn
Hoe voorspelt het KNMI het weer?
Weblogger Stef Bokhorst vanaf Signy-eiland
09.00 - 10.00 uur
Planetoïde zorgde voor onrust
Onderzoek reactie steltlopers op roofvogels
Fabels en feiten over afvalscheiding deel 2
De column van Midas: de Zeemeeuw
Tropisch regenwoud verdwijnt in rap tempo

Tropisch regenwoud Brazilië verdwijnt in razend tempo

De boodschap is bekend, de verhalen erover wellicht iets minder. Zuid-Amerika-correspondente Marjon van Royen heeft het met eigen ogen gezien: met een snelheid van één voetbalveld per minuut wordt het bos platgewalst. Een ooggetuigeverslag uit wat onlangs nog regenwoud was.

Strandlopers passen zich aan aan roofvogels

Op het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ op Texel, onderzoekt promovendus Piet van den Hout hoe strandlopers reageren op roofvogels; niet qua gedrag, maar in lichaamsbouw. Van den Hout ontdekte dat het één maal daags over laten 'vliegen' van een opgezette sperwer in een kooi vol strandlopers er voor kan zorgen dat de vogels grotere vliegspieren ontwikkelen dan wanneer hij een opgezette kokmeeuw aan een touwtje laat overzeilen.

Weblogger Stef op Signy eiland

IJs en weder dienende, maar vooral als de techniek meewerkt met de satellietverbinding, dan hebben we contact met Stef Bokhorst, de bioloog die voor het tweede achtereenvolgende jaar op Antarctica werkt. In z'n vrije tijd schrijft hij voor Vroege Vogels een weblog. En hij telt pinguineieren.

Hoe voorspelt het KNMI het weer?

Core-business van het KNMI is natuurlijk het voorspellen van het weer. Dat gebeurt in het zenuwcentrum: de weerkamer. Zo’n zes à zeven meteorologen zitten dag in dag uit achter een tafel vol beeldschermen om uit te zoeken wat voor weer het wordt voor de scheepvaart, het vliegverkeer en natuurlijk voor de gewone mens. Een ingewikkelde klus, want er komen veel waarnemingen binnen en die kunnen verschillend worden geinterpreteerd. Ondanks ingenieuze meetsystemen en computermodellen gaat het dan toch nog wel een fout.

Struinen langs de rivier

José ten Tuynte organiseert al jarenlang voor Stichting Ark excursies door de natuur van het rivierengebied. Struinexcursies voor jong en oud, langs rivieroevers, door graslanden en ruigtes, door het bos en langs nevengeulen. Onlangs besloot Ten Tuynte haar ervaringen te bundelen in een boekje vol tips, zodat iedereen zelf kan ontdekken en ervaren wat de riviernatuur te bieden heeft.
"Struinen langs de rivier" - José ten Tuynte (illustraties van Jeroen Helmer)
ISBN 90 5011 198 X, KNNV Uitgeverij Utrecht
120 pagina's, full-colour, € 12,95

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor