Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

8300 mensen tekenen petitie voor damherten Hoeksche Waard

  •    •  
12-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
damherten_annatoosvandenheuvel

Damherten tijdens de bronstperiode

© Fotograaf AnnaToosvandenHeuvel

Bijna 8300 mensen hebben een petitie ondertekend met de oproep om de damherten in de Hoeksche Waard te behouden. De provincie Zuid-Holland wil een einde aan de hele maken, bestaande uit zo’n 50 dieren.

Een organisatie die zich al jaren inzet voor de damherten in de polder tussen Numansdorp en Strijen, stelde een petitie op. De Zuid-Hollandse gemeente Hoeksche Waard heeft die petitie samen met een zogeheten zienswijze opgestuurd naar de omgevingsdienst Haaglanden. Die moet namens de provincie de vergunning voor het afschieten verlenen. De gemeente roept op om de roedel damherten "te laten voortbestaan".

Permanent einde aan damherten

Hoewel de damherten al bijna 25 jaar in het wild in de Hoeksche Waard rondlopen, nadat er enkele uit een hertenkamp waren ontsnapt, wil Zuid-Holland ze allemaal weg hebben. Volgens de provincie veroorzaken de dieren schade aan de landbouw en vormen ze een gevaar voor de verkeersveiligheid. De Hoeksche Waard is volgens de provincie geen geschikt leefgebied voor de dieren.

Zuid-Holland wilde alle damherten enkele jaren geleden al afschieten, maar de rechter bepaalde toen dat dit besluit beter onderbouwd moest worden. De provincie heeft vervolgens onderzoek laten doen naar alle mogelijkheden voor beheer. De conclusie was alsnog dat de hele populatie moet verdwijnen.

Nieuwe rechtszaak voor damherten

Twee organisaties die zich inzetten voor dierenrechten, Animal Rights en Fauna4Life, hebben al aangekondigd opnieuw naar de rechter te willen stappen. De provincie wacht de uitkomst van dat proces af, maar wil wel voorkomen dat de roedel zich ondertussen uitbreidt. Een meerderheid van Provinciale Staten besloot eind januari via een motie om het aantal damherten wel terug te brengen, maar niet naar nul. De faunabeheereenheid in Zuid-Holland moet bepalen wat een geschikt aantal is.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.