Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

8 augustus 2004

  •  
08-08-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card

Travestie onder kemphanen?

Vogelonderzoekers Joop Jukema en Theunis Piersma hebben ontdekt hoe sommige mannetjes van de kemphaan zich in de broedtijd vermommen als vrouwtjes. Geen travestie maar wellicht wel een poging om op slinkse wijze aan het energie verslindende 'kempen' te ontkomen en toch stiekem een vrouwtje te kunnen bevruchten.

Speurneus zoekt naar landbouwgif

Jan Betlem heeft een unieke baan: hij speurt als enige ter wereld de hele aardbol af naar oude, ongebruikte of verboden voorraden landbouwgif. Dat gif zorgt vaak voor problemen: vaten gaan roesten en lekken en het gevaar is groot dat dat gif bijvoorbeeld in het grondwater terechtkomt. Dat landbouwgif moet dus zo snel mogelijk weg, vindt Betlem. Een gesprek met een man met een missie.

Natuurlijke tuin moet weg van de gemeente

Ernest Vrins uit Randwijk heeft z'n tuin ingericht met een poel voor padden en kikkers, heeft er appel- en pruimenbomen staan en een bloemenweide aangelegd. Aantrekkelijk ook voor vogels, vlinders en zelfs vleermuizen. Voorwaar een tuin met een natuurwaarde. Maar de gemeente Overbetuwe, waar Randwijk toe behoort, wil dat Vrins zijn tuin verwijdert, omdat de grond een agrarische bestemming heeft. Een weiland met koeien zou dus wél mogen van de gemeente. En dat in een tijd waarin boeren juist gestimuleerd worden tot agrarisch natuurbeheer...

Babydassen voeren op de burcht

Omdat het steeds beter gaat met de das in Nederland (de aantallen zijn in twintig jaar meer dan verdubbeld), wordt de dassenopvang in Beek-Ubbergen afgebouwd. Maar als er 's zomers een vrouwtjes-das wordt aangereden, dan worden de jonge wees-dasjes nog wel geholpen. Niet meer door ze naar de dassenopvang te brengen, maar ze worden maanden lang op hun burcht gevoerd door vrijwilligers. Een reportage in de schemering.

Striduleren Leren - deel 6

Van juni tot en met oktober behandelen we een aantal sprinkhanen en krekels. Hoe kan je die insecten herkennen aan hun geluid, dat wetenschappelijk "striduleren" heet. Deze week belicht Roy Kleukers de boskrekel.

Ecotopia in Zaltbommel

De komende drie weken wordt het internationale kamp Ecotopia georganiseerd in het natuurgebied de Gandelwaard, rond slot Loevestein. Ecotopia is een van de grootste Europese kampen op het gebied van milieu en maatschappij. Het wordt wordt al vanaf 1989 georganiseerd, ieder jaar in een ander Europees land.

Late vlinders, maar vroege beukenootjes

De lenteplanten bloeiden vroeg dit jaar, de beuken hangen nu al vol met nootjes, maar de vlinders waren juist later dit jaar. Fenoloog Arnold van Vliet zet de waarnemingen die dit jaar tot nu toe via internet en op de Vroege Vogels fenolijn zijn binnengekomen op een rijtje.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.