Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

60.000 voedselpakketten voor bijen gratis af te halen

  •  
07-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5779 keer bekeken
  •  
ThePollinators-Staand

© The Pollinators

Bestuivers zoals de wilde bij en de zweefvlieg zijn de afgelopen 30 jaar met 75% afgenomen. Mogelijk wordt dit jaar de wilde bij zelfs een beschermde diersoort. Dat is slecht nieuws, want de wilde bijen spelen een belangrijke rol in onze voedselvoorziening.

Stichting The Pollinators deelt daarom vanaf maandag 60.000 voedselpakketten uit om de bijen bij te voeren. Tussen 10 april en 22 april kunnen de zakjes met bloemzaad worden opgehaald op verschillende plekken.

Geen bijen, geen voedsel

In Nederland leven zo’n 360 wilde bijensoorten. Ruim de helft daarvan wordt met uitsterven bedreigd, omdat hun leefgebied niet groot genoeg voor ze is. Voor wilde bijen is het van levensbelang om de juiste plantensoorten te treffen en die zijn niet altijd meer te vinden in de versteende Nederlandse tuinen en plantsoenen.

Bovendien vliegen sommige wilde bijen maar 150 tot 600 meter om een geschikte plant - nectar en dus eten - te vinden. Om voldoende leefgebied voor bijen te creëren zijn aanpassingen in ons landschap nodig. Dat kan klein beginnen: tegels eruit, inheemse bloemen erin, nestplekken en meer ‘rommelige’ randen en hoeken. Door te zorgen voor een constant aanbod van voedsel voor de bij, zorgen we ook dat onze voedselgewassen bestoven worden.

Actie

Stichting The Pollinators komt daarom in actie middels de actie "Voer de Bij Bij." Op 3000 plekken verspreid door Nederland en Vlaanderen is vanaf deze maandag een gratis zakje inheems zaad op te halen. In totaal wordt hiermee het leefgebied van de wilde bij met 150.000 m2 vergroot. Dit zakje zaad is goed voor een "voedselbos" van 2m voor de bij. Op 22 april (Nationale Zaaidag) worden alle hongerige bijen bijgevoerd. 

Tom van de Beek

"Door de campagne maken we het mogelijk dat je direct bijdraagt aan meer en diverser voedsel voor bestuivers. Daarnaast willen we met deze actie Nederland bewuster maken van onze omgang met de natuur. Het leuke aan deze ‘Voer de Bij Bij’ actie is ook het sociale element; de mensen die hun huis openstellen als voedselbank, de kinderen die de zaadjes planten en de partners van de zaaicoalitie", aldus Tom van de Beek, founder The Pollinators. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.