Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

50 jaar na ‘Dode lente’_16_11_2012

  •  
16-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
pesticide_04.jpg
Toen de Amerikaanse biologe Rachel Carson in 1962 kwam met het boek Silent Spring zorgde dat voor een ware aardverschuiving in de milieuwereld. ‘Dode lente’ gaat over de risico’s van pesticiden als DDT en PCB’s voor mens en dier. De titel verwijst naar de lente in het jaar dat de vogels niet meer zingen doordat zij als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn uitgeroeid.
Futen in Clear Lake
Carson schreef onder meer over de futen in het Californische Clear Lake, die in de jaren ’50 vrijwel allemaal stierven, nadat er flink was gespoten tegen de muggen, met een aan DDT verwante stof. Allemaal ten gunste van het toerisme en de hobbyvissers. In Nederland werd in 1964 massale sterfte gemeld van grote sterns in de Waddenzee. De populatie viel terug van 40.000 broedparen naar 600 paren in 1965.
Ogen geopend
Volgens emeritus hoogleraar toxicologie Jan Koeman, heeft Carson met haar boek veel mensen de ogen geopend. Koeman deed in de jaren ’60 onderzoek aan vogels die slachtoffers waren geworden van bestrijdingsmiddelen.
Mede dankzij ‘Silent Spring’ ontstond de Nederlandse Milieubeweging en verschenen de eerste Ministeries van Milieu.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor