Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

50.000 basisschoolkinderen doen mee aan Week van de Natuur

  •    •  
04-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
265 keer bekeken
  •  
Kinderen in de natuur - week van de natuur IVN

© IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie organiseert volgende week de eerste editie van de Week van de Natuur voor Nederlandse basisscholen. Zo’n 50.000 leerlingen van bijna duizend scholen leren iedere dag iets nieuws over veelvoorkomende dieren en planten, zoals de koolmees en de brandnetel. Het thema van de speciale natuurweek is ‘Vrienden voor het leven’ met als achterliggende gedachte dat kinderen die veel over de natuur weten ook beter voor die natuur gaan zorgen. ‘En dat is hard nodig in een tijd waarin het met veel soorten niet goed gaat,’ aldus projectleider Vincent van der Veen.

Tal van onderzoeken tonen al jaren aan dat de biodiversiteit achteruitholt. Ook werd onlangs duidelijk dat meer dan de helft van de basisschoolkinderen in Nederland zich niet of nauwelijks verbonden voelt met de natuur. Dat nu zo’n duizend scholen meedoen met de eerste editie van de Week van de Natuur is een duidelijk signaal naar het nieuwe kabinet dat de kwaliteit van natuuronderwijs omhoog moet, vindt IVN. "Het onderwijs wordt nu uitgehold tot alleen maar aandacht voor rekenen en taal. Maar we willen niet dat leerlingen alleen maar kunnen uitrekenen wanneer de wereld vergaat; we willen dat met elkaar ook voorkomen."

Buiten op avontuur

Wat vliegt er door de lucht? Wat kruipt er onder de grond? Wat leeft er boven de grond? En wat vind je in het water? Aan de hand van deze thema’s zullen leerlingen zich volgende week verwonderen over enkele dieren en planten in de Nederlandse natuur. IVN werkt hierin samen met Vroege Vogels dat met het initiatief ‘Expeditie 10’ eenzelfde doel voor ogen heeft: zoveel mogelijk leerlingen in contact laten komen met dieren en planten die bij hen in de buurt leven. En zo de liefde voor de natuur te doen aanwakkeren bij de jongere generatie.

Bron: IVN

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.