In de Noordoostpolder ligt een wel heel bijzonder stuk natuur: het Waterloopbos, ooit het proefterrein van het Waterloopkundig Laboratorium van Delft. In het bos is ooit geëxperimenteerd met schaalmodellen van de havens van Vlissingen en Lagos, maar ook de loop van de Maas werd er nagebouwd en zelfs de Deltawerken. Met behulp van stuwen, dammen en golfmachines bootsten ingenieurs de werkelijkheid na. Jarenlang gebeurt er nauwelijks meer iets op dat gebied in het Waterloopbos. De ingenieurs simuleren nu alles op de computer en de natuur heeft haar kans gegrepen. Natuurmonumenten heeft het bos aangekocht en gaat het volgend jaar voor het publiek openstellen.
Lunchwandelen in de Groene Maand
Er zijn maar liefst 35 organisatoren van de groenemaand en ze nodigen alle Nederlanders uit om in september flink de natuur in te trekken. Gezond voor lijf en leden en je steekt er ook nog wat van op. Dat natuur niet alleen buiten de stad te vinden is bewijst de lunchwandeling van afgelopen woensdag door hartje Den Haag. De aftrap naar een maand waarin van alles te beleven is in stads- en plattelandsnatuur
Nieuwe kansen voor bedreigde plant
Een orchidee waar in heel Europa het aantal groeiplaatsen van afneemt heeft geheel onverwacht in Zuid-Holland een nieuw stuk land veroverd. Met honderden exemplaren tegelijk. Een zoektocht met medewerkers van Nationaal Herbarium en FLORON.
Vroeg uit de veren voor Mercurius
Het gerucht gaat dat het de bekende sterrenkundige Copernicus nooit gelukt is om de planeet Mercurius te zien. In ieder geval doet zich de komende week de gelegenheid voor om de planeet die het dichtst bij de zon staat, te bekijken. 's Ochtends vroeg staat Mercurius aan de oostelijke sterrenhemel. Govert Schilling geeft tips hoe de planeet te vinden is.
De duinen moeten weer stuiven!
Op diverse plaatsen langs de kust wordt geprobeerd de duinen weer te laten stuiven. Jaren lang was het zelfs bij wet verplicht om ieder plekje stuivend zand vast te leggen met helmgras. Maar nu zien terreinbeheerders graag wat variatie in hun gebied. Want zonder stuivend duin groeit alles potdicht. Maar hoe succesvol zijn de pogingen om het zand weer in beweging te krijgen. We vragen het aan duin-onderzoeker Bas Arens.