Zijn opa begon ermee en op zijn vijftiende nam Henri Bouwmeester het werk over. Al een halve eeuw worden op landgoed Weldam in Twente een kleine 900 nestkasten gecontroleerd. Het is daarmee een van de langst lopende particuliere nestkastenonderzoeken in ons land. Het onderzoek laat zien dat sommige vogels een gewaagde strategie hebben om zich aan te passen aan het veranderende klimaat.
Henri doet dit werk uiteraard niet alleen, al was het maar omdat hij in het broedseizoen ook werkzaam is voor het Nederlands Instituut voor Ecologie, dat op de Veluwe vele honderden nestkasten controleert voor onderzoek. Op de foto staat Bouwmeester met zijn partner Hanneke Huiskamp, die hem assisteert bij het werk, net als enkele tientallen andere vrijwilligers.
Onder andere uit het onderzoek van Bouwmeester blijkt dat mezen en ook bonte vliegenvangers een gewaagde strategie hebben om hun timing aan te passen aan het veranderende klimaat. Bouwmeester: "Normaal beginnen vogels pas met broeden als het legsel compleet is. We zien nu steeds vaker dat de vogels al broeden als er nog eieren bijgelegd moeten worden. Een deel van de jongen in het nest komt dan ook later uit dan de eerste lichting. Sommige meesjes en vliegenvangertjes beginnen dus met een achterstand, maar de eerste jongen hebben daardoor een betere kans om het te redden in het veranderende klimaat. Hun grootste honger sluit door het vroege broeden van de moeders beter aan op de piek in het rupsenaanbod. Die rupsen komen ieder jaar vroeger door het veranderende klimaat."