43 miljoen hectare aan tropisch bos gekapt voor landbouw
• 14-01-2021
• leestijd 2 minuten
© regenwoud, bron: pixabay
In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het gepubliceerde overzichtsrapport Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world van het Wereld Natuur Fonds (WWF).
Ontbossingsfronten
WWF identificeert in het rapport 24 zogenaamde ‘ontbossingsfronten’: dit zijn hotspots in 24 landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika waar bossen en andere natuur bedreigd wordt. Negen van de 24 zijn in Latijns-Amerika, waar met name in de Cerrado en de Amazone een alarmerende afname van populaties wilde dieren te zien is. Acht van de 24 ontbossingsfronten zijn in Afrika, zoals Madagaskar. En zeven van de 24 zijn in Azië, met Indonesië en Maleisië als ‘topontbossers’; leefgebied van bedreigde soorten als tijgers en Aziatische olifanten.
Merijn van Leeuwen van WWF-NL reageert: “Bijna niet voor te stellen dat een gebied van tien keer Nederland is kaalgekapt voor landbouw. En dit is geen ver-van-ons-bed show. Een van de grootste oorzaken van ontbossing in tropische gebieden is de grote vraag uit Europa naar palmolie, soja voor veevoer en cacao. We moeten onze boodschappen kunnen doen in de wetenschap dat hier niet voor ontbost is. Daar is stevige Europese wetgeving voor nodig.”