9.00-10.00:
Weidevogels in de dierentuin?!
De Rotterdamse Diergaarde Blijdorp bouwt momenteel aan een enorme volière waar vanaf het komend voorjaar weidevogels te zien zullen zijn. Let wel: de gewone weidevogels, zoals grutto, tureluur, kievit en scholekster, die je in het voorjaar ook een stukje buiten Rotterdam in de wei kan zien. 'Nog wel', voegt vogelcurator Harald Schmidt daar enigszins cynisch aan toe...
Lees meer over Diergaarde Blijdorp> >
Geen nieuwe bedrijventerreinen
Steeds vaker wordt het open landschap ontsierd door lelijke bedrijventerreinen. De afgelopen tien jaar is het aantal met maar liefst 30 procent toegenomen, terwijl eenderde van de bestaande terreinen verpaupert of leeg staat. Het wordt tijd dat de provincies de regie weer in handen nemen, vinden de milieuorganisaties, als Milieudefensie.
Dat vindt ook schrijver en dichter Willem van Toorn, die er het pamflet 'Project Nederland' over schreef. Vroege Vogels ging met de schrijver op pad door lelijk Nederland.
Lees het nieuwsbericht van Milieudefensie> >
Lees meer over 'Project Nederland'> >
Soort van de maand
Dag in dag uit verzamelen vrijwilligers in het veld gegevens over de in Nederland voorkomende planten en dieren. Maar om de natuur nóg beter te kunnen beschermen zijn er meer gegevens nodig. De gezamenlijke flora- en fauna organisaties roepen alle natuurliefhebbers op om hun waarnemingen door te geven. Elke maand staat een soort centraal. Deze maand: de haas.
Lees meer over de "Soort van de Maand" > >
De varkenspest tien jaar later
Op 4 februari 1997 brak in het Brabantse Venhorst varkenspest uit. De gevolgen kent iedereen nog: beelden van dode varkens in grijpers, mannen in witte pakken die de stallen kwamen 'ruimen'. Ruim één miljoen varkens werden - preventief - gedood. Wat is er sinds die tijd in de varkenshouderij veranderd? Hoe groot is tien jaar later het risico op een nieuwe uitbraak?
Lees meer in het nieuwsbericht > >
Bio-brandstof: eten of energie?
Bio-brandstoffen, zoals soja, maïs en hout bieden een milieuvriendelijke oplossing voor de afnemende voorraad fossiele brandstof. Maar komt de voedselvoorziening voor mens en dier hierdoor niet onder druk te staan? In Mexicio zijn de tortilla's al bijna niet meer te betalen door de gestegen vraag naar maïs. Volgens Louise Fresco, hoogleraar duurzame ontwikkeling en oud-directeur van de FAO, kan het samengaan, maar dan moet er wel wat veranderen.
Lees meer in het nieuwsartikel> >