De sterrenhemel in november: samenstand van planeten!
Fenolijn
Nieuwsblok met o.a. nieuwe mens, verdwenen zeehond en aanpak luchtvervuiling
Vers van Ivo de Wijs: De Pauw
Vleesvervangers redden de wereld?
Nieuw educatief centrum: MAK Blokweer
9.00 - 10.00 uur
Tekst Leo de huichel Haas
Broodje nieuwe aap
Veerman 'vereenvoudigt' Flora- en Faunawet
Natuurwerkdag
Midas Dekkers met "De mensenluis"
Nature's Music: Hans Slabbekoorn vertelt alles wat u altijd al over vogelzang wilde weten
Nieuwe aap?
Al bijna een eeuw gezocht: een mysterieuze, grote aap die in Noord-Congo leeft. Een over-enthousiaste onderzoekster bracht onlangs in het nieuws dat het om een geheel nieuwe mensapensoort zou gaan. Maar volgens gedragsbioloog Jan van Hooff is dat onzin. Bovendien: al die ophef leidt maar af van het feit dat het op zichzelf al interessant genoeg is: een enorme chimpansee die niet in de bomen leeft, maar op de grond en die volgens de lokale bevolking niets of niemand vreest. Hoe kan het dat een aparte groep van een bestaande soort zich zo anders ontwikkelt dan de soortgenoten?
Op de
internetsite van de VPRO
heeft wetenschapsjournalist Maarten Keulemans een achtergronddocument geschreven over de kwestie 'Bili-chimpansee'
Vogelzang
Hoe leert een jonge vogel zingen? Hoe kan een vogel meerdere tonen tegelijk zingen? En waarom imiteren vogels geluiden van anderen, zelfs van houthakers, compleet met kettingzaag en vallende bomen? In het nieuwe boek "Nature's Music" bespreekt een keur van wetenschappers alles wat met vogelzang te maken heeft. Een gesprek met een van de samenstellers, de Leidse bioloog Hans Slabbekoorn.
Het boek
'Nature's Music, The science of birdsong
' is samengesteld door Peter Marler en Hans Slabbekoorn en uitgegeven door Elsevier Academic Press. ISBN 0-12-473070-1, prijs: € 74,95.
Vleesvervangers
Om één kilo vleeseiwit te produceren is maar liefst zes kilo plantaardig eiwit nodig. Vlees lijkt in die zin een enorme verspilling van landbouwgrond en ook water; om nog maar te zwijgen van het dierenleed in de bioindustrie. Wat kunnen we winnen door meer plantaardige vleesvervangers te eten? En hoe smaken de vleesvervangers van de generatie na tofu, tahu en quorn? We nemen een kijkje in de keuken van het Wageningse congrescentrum waar deze week een groot onderzoeksprogramma naar vleesvervangers wordt afgesloten.
Werken in de Natuur
Volgende week zaterdag wordt verspreid door heel Nederland gewerkt in de natuur. Op meer dan 200 locaties zullen 15.000 vrijwilligers hun handen uit de mouwen steken. Er wordt gekapt, gezaagd, gerooid en gegraven. Soms blijft het niet bij die ene dag in het jaar.
In Enschede is uit de natuurwerkdag twee jaar geleden de vrijwilligersgroep "En Hoe" opgericht. Carla Veen en Paul Reijn van de werkgroep zijn vele weekenden per jaar in de natuur aan het werk. Ook volgende week zaterdag zijn ze weer present.
In het Vroege Vogelbos bij Almere is dit jaar een speciale Vroege Vogels locatie. Ook u kunt hier aan de slag.
Lees meer De sterrenhemel in november
Een spectaculaire samenstand van twee heldere planeten begin november: in de ochtend van vrijdag de 5e staan Venus en Jupiter heel dicht bij elkaar. Schijnbaar, natuurlijk: in werkelijkheid zitten er miljoenen kilometers tussen, want Jupiter staat vijf keer zo ver van de aarde af
als Venus. Govert Schilling legt uit hoe we - als het tenminste helder
weer is - die samenstand het best kunnen bekijken.
MAK Blokweer
Ook op onze vernieuwde site komt een overzicht van 'groene uitjes': alle Nederlandse natuurmusea, dierentuinen en bezoekerscentra. De eerste is het nét geopende MAK Blokweer in Blokker.
Lees meer