Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

30.000 vogels op Engelsmanplaat

  •  
25-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
161349065.yLU3b57H.jpg
Iedere maand, al veertig jaar lang, lopen enkele leden van de Telgroep Engelsmanplaat door weer en wind naar hun observatiepost tussen Schiermonnikoog en Ameland om de vogels te tellen. De tellingen worden gebruikt door organisaties als SOVON Vogelonderzoek om de vinger aan de pols van het Wad te houden: hoe gaat het bijvoorbeeld met de vogels die onze Waddenzee gebruiken als tussentankstation, op hun trek tussen Siberië en West-Afrika?
telling1
De observatiepost die Staatsbosbeheer op de Engelsmanplaat heeft gezet, staat al sinds 1981 bloot aan weer, wind en getij. Die is dan ook aan vernieuwing toe. Volgend jaar komt er een nieuwe post te staan. Maar ook de tellers zelf kunnen wel wat vers bloed gebruiken, zeggen de nestors van de groep, Ron Mes en Harry Smit. Zij roepen jonge vogelaars met kennis van soorten op het wad en zeker ook met telervaring op om zich te melden. Een verdere functie-eis: je moet niet bang zijn voor wadlooptochten onder barre omstandigheden! 
telling2
Tijdens de telling die Vroege Vogels meemaakte, op 19 en 20 september, telden de mannen 30.000 vogels van verschillende soorten, die de Engelsmanplaat gebruikten als hoogwatervluchtplaats. De grootste groep bestond uit 'bontjes', ofwel 19.000 bonte strandlopers, een vogel die in het hoge noorden broedt en die zich onderweg naar West-Afrika hier probeert vol te vreten.
Een beeldverslag van deze telling staat op de site van verslaggever Rob Buiter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.