Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

30.000 vogels op Engelsmanplaat

25 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
161349065.yLU3b57H.jpg
Iedere maand, al veertig jaar lang, lopen enkele leden van de Telgroep Engelsmanplaat door weer en wind naar hun observatiepost tussen Schiermonnikoog en Ameland om de vogels te tellen. De tellingen worden gebruikt door organisaties als SOVON Vogelonderzoek om de vinger aan de pols van het Wad te houden: hoe gaat het bijvoorbeeld met de vogels die onze Waddenzee gebruiken als tussentankstation, op hun trek tussen Siberië en West-Afrika?
telling1
De observatiepost die Staatsbosbeheer op de Engelsmanplaat heeft gezet, staat al sinds 1981 bloot aan weer, wind en getij. Die is dan ook aan vernieuwing toe. Volgend jaar komt er een nieuwe post te staan. Maar ook de tellers zelf kunnen wel wat vers bloed gebruiken, zeggen de nestors van de groep, Ron Mes en Harry Smit. Zij roepen jonge vogelaars met kennis van soorten op het wad en zeker ook met telervaring op om zich te melden. Een verdere functie-eis: je moet niet bang zijn voor wadlooptochten onder barre omstandigheden! 
telling2
Tijdens de telling die Vroege Vogels meemaakte, op 19 en 20 september, telden de mannen 30.000 vogels van verschillende soorten, die de Engelsmanplaat gebruikten als hoogwatervluchtplaats. De grootste groep bestond uit 'bontjes', ofwel 19.000 bonte strandlopers, een vogel die in het hoge noorden broedt en die zich onderweg naar West-Afrika hier probeert vol te vreten.
Een beeldverslag van deze telling staat op de site van verslaggever Rob Buiter

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar