8.30-9.00 uur
9.00-10.00 uur
Verstekelingen verstoren ecosysteem
Chinese wolhandkrab, Japanse oester, Amerikaanse blauwe zwemkrab: waterdieren die allemaal naar Nederland zijn gekomen met ballastwater: water dat schepen innemen als ze leeg zijn, zodat ze stabiel blijven varen, en weer lozen als er geladen wordt of als er brandstof wordt getankt. Het vervoer en lozen van ballastwater kan zorgen voor vernietiging van complete ecosystemen. Een Fries bedrijf heeft een oplossing bedacht om ballastwater te zuiveren van verstekelingen.
Leven tussen wilde beren
Het geplande interview met de Belg Rudy De Bock ging niet door omdat hij autopech had. U houdt het van ons tegoed. De Bock bivakkeert om de zes maanden in Alaska om bij de daar levende beren te wonen. Hij observeert ze, hij fotografeert ze en hij zet zich in voor het behoud van hun leefgebied. Ongevaarlijk is het niet. Drie keer is hij aangevallen maar gelukkig kwam hij met de schrik vrij. Dit in tegenstelling tot een bekende van De Bock: Timothy Treadwell. Over deze berenkenner draait de documentaire Grizzly Man in de bioscoop. Hij heeft zijn verblijf bij de wilde beren met de dood moeten bekopen.
Meer bereninformatie en berenpoll>>
Vogelkijkgids
Waar moet je heen als je met enige kans van slagen vogels wilt kijken? Toen Boris Everwijn zich die vraag stelde ontdekte hij dat er geen overzichtsboek was met alle vogelgebieden van Nederland. Dus besloot hij er zelf een te schrijven. 110 gebieden en 360 kijkpunten zijn samengebracht in:
Vogelkijkgids Nederland
Auteur: Boris Everwijn
Uitgever: KNNV Uitgeverij en ANWB
ISBN 90 5011 214 5
Prijs: 19,95 Euro
Niet in mijn achtertuin
De 'zaak Schinveld' is de eerste kwestie waarbij de zogeheten 'Nimby'-vrijstelling is gebruikt - Nimby staat voor "not in my backyard". Rijk en provincies kunnen daarbij hun planologische wil opleggen aan onwillige gemeenten, als er een groot algemeen belang mee gediend is. Vaak gaat het hier om natuur- en/of milieu. Maar wat is de definitie van algemeen belang? Hoe zet je NAVO-veiligheid af tegen de lawaaioverlast in Schinveld?
Milieutips voor jongeren
Jongeren zijn wel milieubewust, maar doen er weinig aan. Vooral als iets tijd en geld kost is het al gauw teveel. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsbureau Milieu Centraal. Om de jeugd over de streep te trekken werd een website gelanceerd:
http://www.makkelijkemilieutips.nl/
, een hippe site waarop alle milieuvragen worden beantwoord.
Buitenplaatsen 's-Graveland
In het begin van de zeventiende eeuw werden in het boerendorpje 's-Graveland grote kavels land verkocht aan rijke Amsterdammers die er buitenhuizen lieten bouwen. Vierhonderd jaar later zijn het prachtige parken en bossen met veel natuur en cultuur. Op stap met boswachter Johan van Galen Last en excursieleider Atie van Klaveren.
Winterkorrelhoed
Er is weer een nieuwe paddestoel gevonden in Nederland: de Cystoderma Simulatum ofwel de winterkorrelhoed. De paddestoel lijkt op de okergele korrelhoed, maar bloeit opvallend genoeg in de winter. De korrelhoed werd ontdekt op landgoed Nijenrode, verscholen in een bosje, op een hoop rottend hout.
Lees het persbericht over de Winterkorrelhoed