Inhoudsopgave uitzending
Excursie door de Oostvaardersplassen met Nico de Haan
Nieuwsblok met reactie op uitkopsom kokkelvissers van Prof. T. Piersma
8.30 - 9.00 uur
Ophokplicht en gevolgen voor de biologische kippenhouderij
Digiscopie op Vogelfestival in de Oostvaardersplassen
9.00 - 10.00 uur
Tekst over tolheffing, Frank van Pamelen
Over zadelsprinkhanen en wrattenbijters
Vogeltrek op het vogelfestival in de Oostvaardersplassen
Midas Dekkers met "het oude mannetje"
Snorkelen in het Naardermeer met Willem Kolvoort en Gradus Lemmen
Peter Siegmund van het KNMI over de verrassende wereldreis van de luchtdeeltjes Buys en Ballot, én het tumultueuze weer in de Alpen
Het Vogelfestival van Vogelbescherming
Vogelfestival 2005
Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt in het natuurgebied de Oostvaardersplassen het Vogelfestival gehouden. Dit keer staan de moerasvogels centraal. Een verslaggever is zondag live op het festivalterrein.
meer info op vogelfestival.nl
Digiscoping en Videostills
Op het Vogelfestival dit weekend veel aandacht voor de modernste vorm van vogelskijken: monteer een digitale fotocamera op een telescoop en het is mogelijk om foto's te maken met een enorme vergroting (vergelijkbaar met 2500 mm kleinbeelcamera). Mogelijkheid 2: haal 'stills' uit video-opnames. Daan Schoonhoven van Birdpix en Marc Plomp van Plomp Digital Video weten er alles van.
Ophokplicht brengt biologische pluimveehouders in gevaar
De vanaf maandag geldende ophokplicht voor pluimvee, in verband met de angst voor vogelpest, leidt tot grote problemen bij biologische- en vrije uitloopkippenboeren. De kippen in de biologische sector moeten immers naar buiten kunnen. En als ze binnen zitten, pikken ze elkaar dood, zo is de vrees - de kippen hebben immers in tegenstelling tot hun soortgenoten in de bio-industrie hun snavel nog.
De eerste biologisch-dynamische kippenhouder heeft er al de brui aan gegeven: Herman Mocking uit Odijk heeft - om dierenleed te voorkomen - al zijn kippen naar het slachthuis gebracht.
Hoe gaat het met Buys en Ballot
(onderwerp dat vorige week verviel i.v.m. de vogelpest)
In het kader van ons weerproject volgen we dit jaar twee luchtdeeltjes, die Buys en Ballot zijn genoemd. De twee zijn op de eerste zondag van dit jaar opgelaten en hebben sindsdien een zeer grillige reis over de aardbol gemaakt. Ze gedragen zich heel anders dan onderzoeker Peter Siegmund van het KNMI van te voren dacht.
Beschermingsplan sprinkhanen
In het internationale nieuws worden sprinkhanen meestal in verband gebracht met plagen. Maar in eigen land staan veel van deze insecten op de 'rode lijst' met bedreigde dieren. Voor zadelsprinkhaan en kleine wrattenbijter is nu een beschermingsplan opgesteld. Onderzoekers van bureau Natuurbalans en van de
European Invertebrate Survey
denken dat met het 'open en gevarieerd' houden van heideterreinen niet alleen deze sprinkhanen erbovenop komen, maar dat ook andere bedreigde natuur weer een kans zal krijgen.
Snorkelen in het Naardermeer
Kranswieren en fonteinkruid, snoeken en wolken kleine voorntjes... er is van alles te zien onder de waterspiegel van het Naardermeer. Die enorme verscheidenheid heeft alles te maken met het schone water, want behalve regen- en kwelwater wordt alleen gezuiverd randmeerwater ingelaten. Niet voor niets is het Naardermeer dan ook favoriet bij onderwaterfotograaf Willem Kolvoort.
bekijk enkele onderwaterfoto's van Willem Kolvoort