Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

27 februari 2005

  •  
27-02-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_82633.jpg

© capitool met verbrande zuilen

Draaiboek

8.00 - 8.30 uur
Opening vanuit landgoed Schaep en Burgh
Tune Capitool
Op zoek naar de roodborst met Nico de Haan en Johan van Galen Last
Nieuwsblok met o.a. Stichting Duinbehoud over vernieling duinendoor mountainbikers en oproep velduil
8.30 - 9.00 uur
Vers wandelvrienden door Ivo de Wijs
Over spechten en oude landgoedern met Johan van Galen Last
Waar zijn Buys en Ballot. Peter Siegmund van het KNMI
Restauratie van het Capitool met Toni de Haan
9.00 - 10.00 uur
Opening van het Capitool door directeur Jan Jaap de Graeff
Eekhoorntelling met Rombout de Wijs
Het weer deze winter door meteoroloog Rob Sluiter
Midas Dekkers
Fenolijn met nieuwe Natuurkalendeergids
Natuurmonumenten of Cultuurmonumenten met direkteur Jan Jaap de Graeff

Het Capitool heropent!

Algemeen directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten zal tijdens de uitzending van Vroege Vogels het Capitool officieel heropenen. Het gebouwtje, een 'folly' gebouwd in 1820, werd een paar jaar geleden volledig door brand verwoest, op een paar ornamenten na. Bouwkundig projectleider van Natuurmonumenten Tony de Haan vertelt over de restauratie van het Capitool: over timpanen, eierlijsten en kapitelen.

Serie 'Ontdek de Vogeltrek'

Samen met Vogelbescherming gaan we twee maanden op zoek naar de vogels die terugkeren naar hun Nederlandse zomerresidenties. Deze week nummer 1: de roodborst . Op pad in 's-Graveland met boswachter Johan van Galen Last en Nico de Haan.

Buys en Ballot

Waar zijn Buys en Ballot? Buys was de avontuurlijkste van het stel en is via de Noordpool in warmere gebieden terecht gekomen. Hij zweefde vorige week nog boven Ethiopië, redelijk in de buurt van Ballot die rond de evenaar rondhing. Nu zijn beide luchtdeeltjes elk voor zich aan een lange reis begonnen naar het Westen. Peter Siegmund van het KNMI doet verslag van de reis van Buys en Ballot.
Lees meer

De Natuurkalendergids

Wanneer krijgen hooikoortspatiënten dit jaar weer last van tranende ogen? Loopt de natuur achter als je de grote bonte specht pas einde februari voor het eerst hoort roffelen? Wat is normaal? De antwoorden op dit soort vragen en nog véél meer over het Natuurkalenderproject is te vinden in de deze week verschenen "Natuurkalendergids". Het boekje dient onder meer als leidraad voor wie de effecten van klimaatverandering in eigen achtertuin wil vaststellen. Rijk geïllustreerd, met verzen van Ivo de Wijs en een voorwoord van Marjon de Hond.
De Natuurkalendergids - Arnold van Vliet
ISBN 90-75280-59-9, Uitgeverij Roodbont, 120 pag., € 11,50

Eekhoornnestentelling

Tien jaar geleden werd voor het eerst een telling van eekhoornnesten gehouden. Rombout de Wijs (toen van de zoogdier vereniging VZZ, nu van Natuurmonumenten) deed het eerste onderzoek op de 's-Gravelandse buitenplaatsen. Zondag gaan we live datzelfde gebied onderzoeken.

Velduilen

Er worden op dit moment opvallend veel velduilen gezien in ons land: een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over bijvoorbeeld de voedselkeuze van deze uilen.
De mensen van de grauwe kiekendievenwerkgroep zijn (ook) geïnteresseerd in alle waarnemingen van velduilen of de vondsten van braakballen. Meer informatie is te vinden via hun website
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor