Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

26 oktober 2003

  •  
26-10-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_1848.jpg

De eerste kolganzen zijn gearriveerd

Langs de dijk bij Kekerdom in de Gelderse Ooijpolder zijn er alweer duizenden neergestreken. De eersten van meer dan een miljoen kolganzen die in Nederland komen overwinteren. Vanuit het noorden van Siberië of Nova Zembla strijken ze na een vlucht van duizenden kilometers hier neer, om in het voorjaar weer richting de noordelijke toendra's te vertrekken om te broeden. De komende maanden besteedt Vroege Vogels regelmatig extra aandacht aan de ganzen die in ons land overwinteren of broeden.

Álles is op dieren getest

'In deze maatschappij kun je niet leven als je alleen producten zou willen gebruiken die niet op dieren zijn getest'. Dat zegt prof. dr. Bert van Zutphen, die binnenkort afscheid neemt als hoogleraar proefdierkunde aan de Universiteit van Utrecht. Niet alleen cosmetica en geneesmiddelen worden op levende proefdieren getest, maar ook gebruiksvoorwerpen, smaakemulgatoren, eigenlijk alles waar we in het dagelijks leven gebruik van maken. Zonder dierproeven kunnen we niet, is de conclusie van Van Zutphen.

Op zoek naar slakken

Malacoloog Rykel de Bruyne is het veld in gegaan om te demonstreren hoe de 'slakken-zoekschijf' werkt. De Bruyne en zijn collega's van de Stichting Anemoon en van 'de ongewervelden-club' EIS in Leiden hebben de zoekschijf ontworpen om iedereen kennis te laten maken met grote en kleine slakken. En niet geheel zonder eigenbelang: de onderzoekers willen komend voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen hebben om de slakkenstand betrouwbaar in kaart te kunnen brengen.

Voldoening uit vuilrapen

Ze zijn geen actiegroep, zijn hebben geen opgeheven vingertje en ze zijn al helemaal niet politiek actief, de vuilrapers van de club 'licht op groen en geel' uit Den Haag. Eén keer per maand trekken ze met een groep vrijwilligers de Haagse natuur in om daar rotzooi op te ruimen. Gewoon, omdat ze daar genoegen in scheppen.

Over de milieuvriendelijkheid van Cannabis

Vezelhennep is een ideaal gewas om textiel van te maken en toch wordt het nauwelijks meer verbouwd. Cannabis, beter bekend als de hennep-plant, heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig en kent legio toepassingen. Toch staat de plant in een kwaad daglicht omdat de gedroogde blaadjes de grondstof zijn voor wiet, oftewel marihuana. De Groningse kleermaakster Joes Jozephs gebruikt hennepstof om jasjes en bloesjes van te maken.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor