25 april 2004
• 25-04-2004
• leestijd 2 minuten
Wat is de link tussen natuur en gezondheid?
Natuur en gezondheid hebben van alles met elkaar te maken, dat vinden 9 van de 10 Nederlanders, zo blijkt uit recent onderzoek. Maar wat ís dan precies die link tussen natuur en gezondheid? Iedereen weet wel dat een wandeling door het bos of langs het strand een gezond gevoel geeft, maar wetenschappelijk is de relatie tussen natuur en gezondheid nog nauwelijks overtuigend aangetoond. De Gezondheidsraad komt binnenkort met een rapport hierover.
Honden en koeien
In het Gooi zijn de gemoederen flink beroerd door het voornemen van het Gooisch Natuurreservaat om 'grote grazers' los te laten op een heideterrein. Laat dat nou net een van de weinige plekken zijn waar hondenliefhebbers hun huisdier los mogen laten rondlopen. Maar de vrees dat loslopende honden en koeien niet samengaan lijkt niet terecht. De terreinbeheerders zorgen er met een uitgebreide gedragstest voor dat de geselecteerde koeien niet agressief reageren op dito honden. Bovendien leren ervaringen uit het Wandelbos Groenendaal in Heemstede dat honden en koeien prima samen kunnen leven. Ondanks de soms opgefokte reacties van de honden.
Een Ballon, een Ballon, een Balonnetje....
Op Koninginnedag en vijf mei zullen weer tienduizenden (oranje) ballonnen het luchtruim kiezen. Feestelijk bij het opstijgen, maar vrijwel niemand die zich bekommert over de effecten aan het eind van de luchtreis. Voor zeedieren en vogels zijn de resten gevaarlijk - soms dodelijk als de dieren verstrikt raken in de tiouwtjes of de restjes ballon als voedsel zien. In het Marine Litter project werden per 100 m. kust in Nederland 6,8 ballonnen gevonden. Voor het hele kustgebied betekent dat naar schatting ruim 25.000 ballonnen. (foto van een wijting verstrikt in afval - Marine Litter Project)
Recreatie verstoort vogels
Tot deze week waren de effecten van recreatie op vogels nooit goed op een rijtje gezet. Er zijn wel deelonderzoeken bekend, maar een goed overzicht bestond niet. In opdracht van Vogelbescherming heeft Bureau Waardenburg de leemte gevuld.
De biologen Karen Krijgsveld en Jan van der Winden vertellen over de effecten van wandelaars, fietsers, motorbootjes, kano's, roeiboten, sportvliegtuigen en honden. Met verrassende resultaten van het onderzoek.
Toekomst Afrikaanse zoogdieren onzeker
De toekomst van enkele Afrikaanse zoogdiersoorten staat op het spel. Door de bouw van dammen, de oprukkende landbouw en de verandering van het klimaat komen de rivierbeddingen droog te staan en verdwijnen de moerassen. Verschillende otter- en nijlpaardsoorten zullen als eerste verdwijnen omdat water voor hun van levensbelang is. Voor olifanten, buffels en neushoorns is water van groot belang om te drinken en te baden. Ook grazers als antilope en waterbok zullen niet overleven. Het Wereldnatuurfonds voert de komende maanden aktie om het waterprobleem wereldwijd onder de aandacht te brengen.
Invasieve neofyten
Het lijkt een scheldwoord, maar het gaat hier over exoten, planten die van oorsprong niet in Nederland thuishoren. Al jaren woedt onder plantenkenners een discussie over de schadelijkheid van deze “infasieve neofyten”. Buitenlandse soorten zouden de inheemse verdringen. Uit onderzoek van FLORON, Floristisch Onderzoek Nederland, blijkt dat dat wel meevalt. Terreinbeheerders die struiken van bijvoorbeeld de Amerikaanse vogelkers omzagen kunnen daar dus mee ophouden.