Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

24 juli 2005

  •  
24-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_123082.jpg

Draaiboek 24 juli 2005

8.00 - 8.30
Libelle-impressie vanuit 's Graveland
Dwergsterns op defensieterrein
Nieuwsoverzicht
8.30 - 9.00
Vers: Kool
Op zoek naar libellen in 's Graveland
Natura 2000: Wormer- en Jisperveld
Weblog Bart Ebbinge in Siberië
9.00 - 10.00
Peelsafari
Poldertentoonstelling
Zonnebrandcremes
Midas: De Pakezel
Fenolijn
Libellen gevonden!
prof. Jacqueline Cramer over milieu en duurzame innovatie

Milieugevaren van zonnebrandcreme

Wie smeert er nu ftalaten, parabenen, synthetische musken of methoxycinnamate op zijn huid? U!
Onderzoek in opdracht van milieu-organisaties toont aan dat veel zonnebrandmiddelen dergelijke chemicaliën bevatten. Schadelijk voor de smerende mens en voor het milieu.
Lees het nieuwsbericht

Polders- een theater van land en water

Het is bedoeld als een ode aan de polder, de tentoonstelling "Polders-een theater van land en water" in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Polders lijken zo gewoon, maar zijn wonderen van planning en architectuur. Een belangrijk voor de toekomst, want het waterpeil stijgt. T/m 4 september te zien.

Dwergsterns beschermd door defensie

Bij natuur en leger denk je aan geluidsoverlast van helicopters of kanongebulder of verwoestende rupsbanden van tanks. Op de zuidpunt van Texel is defensie echter lief voor de natuur. Op excursie naar de dwergsterns die gekoesterd worden door commandant Van Gils en zijn mannen.
Info over Beschermingsplan Duin- en Kustvogels

Natura 2000; Het ruige laagland van Wormer- en Jisperveld

Tussen Oostknollendam en Jisp ligt het Wormer- en Jisperveld . Eigenlijk een verkeerde naam voor dit gebied, want velden zijn in de verre omgeving niet te bekennen. Water speelt hier de hoofdrol, geen gewoon zoet water maar brak water. Hierdoor bloeien in dit brakwaterveengebied ook bijzondere planten als Echt lepelblad en Heemst. Grootste bedreiging voor dit Europees gelabelde natuurgebied is de verzoeting van het brakke water. Ron van 't Veer van Landschap Noord-Holland wil het gebied weer laten verzilten door inlaat van zout water vanuit het Noordzeekanaal.

Het milieu moet zichzelf opnieuw in de markt zetten

"Studenten denken dat milieukunde alleen gaat over dingen die niet mogen", zegt professor Jacqueline Cramer. De hoogleraar milieukunde zag de afgelopen jaren hoe de studie een geitenwollen sokken imago kreeg en de belangstelling ervoor afnam. Binnenkort stapt ze over van de Erasmus Universiteit naar de Universiteit Utrecht. Daar trekt de studie, die daar innovatie en duurzaamheid heet, wel volle zalen. "Blijkbaar moet het milieu andere termen gebruiken om zichzelf opnieuw in de markt te zetten". Zondag vertelt Jacqueline Cramer over de ontwikkelingen in haar vak en haar specialiteit: hoe bedrijven duurzaamheid kunnen verankeren in hun organisatie.

Libellen van het laagveen

Rond het Capitool in 's Graveland vind je zo'n 20 verschillende libellensoorten. Geen daarvan is echt erg zeldzaam, maar regelmatig is er bezoek uit naburige gebieden: de libellen van het laagveen, afkomstig uit de Vechtplassen of het Naardermeer. Zondagochtend gaan we proberen een aantal soorten te vinden, samen met libellendeskundige Tim van den Broek.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor