09.00 - 10.00
Bijen bejaagd
Tijdens een veldproef in de Biesbosch merkte bijenonderzoeker Tjeerd Blacquiere van PPO-bijen in Wageningen dat zijn beesten werden belaagd door hoornaars. Deze grootste wespensoort van ons land kwam regelmatig bijen 'oogsten'. Want in tegenstelling tot de gewone limonadewesp is de hoornaar niet geïnteresseerd in zoetigheid, alleen in vlees.
Snippendaal
Sinds donderdag is in de Hortus botanicus in Amsterdam de
Snippendaaltuin
te zien, genoemd naar de prefect Johannes Snippendaal die de tuin in 1646 beheerde. Hij breidde de collectie planten uit van 330 naar 796 én schreef de eerste catalogus van de Hortus. Veel van zijn planten zijn in deze tuin terug te vinden, gerangschikt volgens 17e eeuws principe.
Vreemdelingenbeleid
De Nederlandse natuur wordt voor een flink deel bevolkt door exoten. Meestal gaat dat goed, maar soms loopt het lelijk uit de hand. De grote waternavel verstopt sloten en gemalen, muskusratten ondergraven de dijken en de 'killer vlokreeft' vreet al het vissenbroed op dat hij voor zijn bek kan krijgen. Op een symposium in Nijmegen pleiten biologen de komende week voor een beter vreemdelingenbeleid in de natuur.
Op de foto een quagga mossel; is in Amerika al een drama en staat ook in Nederland 'op de stoep'
Nestkasten voor de eikelmuis
De eikelmuis is een in Nederland bijna uitgestorven soort. Maar in twee bosgebieden in Zuid-Limburg zijn er nog een paar. Om in kaart te brengen hoeveel precies, hebben zoogdieronderzoekers in die bossen honderden nestkastjes opgehangen.
(foto: Dick Klees)
25 jaar de weg van de meeste weerstand
In de vroege ochtend van 24 september 1982 werd nota bene tijdens een kort geding een deel van het bos Amelisweer gekapt, ten behoeve van de aanleg van de A27. Jarenlang is actie gevoerd om het bos te behouden, maar de weg kwam er toch. Hoe kijken de actievoerders van weleer terug op die tijd?
Leven zonder olie
Hoe ziet ons leven er uit als de olie op is? Met die vraag als uitgangspunt schetsen trendwatchers Adjiedj Bakas en Rob Creemers de toekomstige alledaagse werkelijkheid van vliegende auto's, virtuele conferenties en olieproducerende bacteriën. Kernenergie is allang geen taboe meer, maar een oplossing voor het kernafval is dan ook in zicht.
Fenolijn 035 - 67 11 338
Elke zondag hoort u een selectie van de waarnemingen op het antwoordapparaat van de Natuurkalender. Voor veel luisteraars een hoogtepunt in Vroege Vogels. Over eerstelingen, vertrekkende trekvogels en vallende blaadjes.
Columnist van de week
Elke week na het nieuws van negen uur presenteren we een nieuwe gastcolumnist. Wie is de volgende in het rijtje: Dolf Jansen, Floortje Dessing, Martin Bril, Jaap Dirkmaat, Hans Dorrestijn, Ed Nijpels, Vincent Bijlo, Jaap van Ginneken, Romke van der Kaa, Ivo de Wijs, Yvonne Kroonenberg, Jelle Reumer, Aaf Brandt Corstius en...?