Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

23 november 2003

  •  
23-11-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card

Biodiversiteit gaat wereldwijd met sprongen achteruit

Maar liefst 12.259 dieren- en plantensoorten staan er dit jaar op de internationale rode lijst van de World Conservation Union IUCN. Op die lijst staan de bijna uitgestorven, de bedreigde en de kwetsbare soorten. Het zijn er dit jaar ruim duizend meer dan vorig jaar. Belangrijkste oorzaak is de vernieting van ecosystemen door de mens. Triest nieuws, geeft Willem Ferwerda van de Nederlandse tak van de IUCN toe. Maar toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo blijkt soms dat uitgestorven gewaande soorten toch weer worden aangetroffen, en gaat het dankzij de mens toch weer beter met de bijna uitgestorven witte neushoorn door herintroductie- en fokprogramma's.

Ultrasoon geluid van muizen

Muizen piepen, maar niet alleen in het hoorbare gebied. Knaagdieren maken zeer hoge geluiden als ze zich niet prettig voelen. Bij TNO zijn nu meetapparatuur en een computerprogramma ontwikkeld om die geluiden te analiseren. Het systeem heeft vele mogelijkheden, maar is in eerste instantie bedoeld voor proefdieren. Zo kan veel eerder dan 'op het oog' ontdekt worden of de dieren last krijgen. Volgens de makers kunnen daardoor proefdieren minder belast worden, en zijn er zelfs minder dieren nodig.

Wég met de Zonnebaars!

Sommige uitheemse dieren vormen een regelrechte bedreiging voor 'onze eigen fauna'. Zonder erbij te blozen zeggen biologen soms: "Eigen Dieren Eerst" .
RAVON, de organisatie die opkomt voor reptielen, amfibiën en vissen" roept tuincentra en andere vijvervisverkopers op om de Zonnebaars uit het assortiment te halen.

Bevers uitgezet langs de Maas

In een moerasgebiedje, ontstaan uit een oude Maasarm in Midden-Limburg, is onlangs weer een beverpaar uitgezet. Op eigen kracht hebben zich via de Roer vanuit de Duitse Eifel al enkele bevers in Limburg gevestigd, maar die leven alleen en ver uit elkaar waardoor ze zich niet voortplanten. Daarom krijgen ze een steuntje in de rug en worden in verschillende Limburgse natuurgebieden regelmatig bevers uitgezet. De bevers zijn gevangen in het Duitse Elbe-gebied. Met het paar dat nu langs de Maas is uitgezet gaat het goed. Uit sporenonderzoek blijkt dat ze het gebied trouw zijn en nog steeds de speciaal voor hun gebouwde kunstburcht bewonen.

NL in Gabon

Zesde aflevering van onze serie 'groene landgenoten over de grens'. Bas Huijbregts van het Wereld Natuurfonds in Gabon (Afrika) werkt in een natuurproject waar de gorilla’s de belangrijkste diersoort zijn. Bas onderhandelt met houtkapbedrijven, verzorgt educatie voor de plaatselijke bevolking, probeert de stropers tegen te houden en doet onderzoek. Onlangs was hij een paar weken in Nederland en dat was een goede kans voor ons om hem te spreken.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor