8.30 - 9.00 uur
9.00 - 10.00 uur
Vroege Vogelspad - etappe 3
De route verlaat deze week de Zeeuwse Delta. We wandelen de Biesbosch in met Prof. Ies ("van de Bies") Zonneveld, beverdeskundige Vilmar Dijkstra en beheerder Marianne den Braven van het Biesboschcentrum Dordrecht.
Bij het overlijden van Adri de Gelder
Totaal onverwacht overleed de directeur van Vogelbescherming deze week tijdens zijn vakantie in de Oekraïne. Hij was een gepassioneerd vogelaar die niet alleen voor heel bijzondere soorten enthousiast werd. Zijn favoriet was het kauwtje.
Bloemen en bijen verdwijnen
Is er sprake van een bestuivingscrisis in de natuur? Het lijkt er op van wel. De verscheidenheid aan wilde bijen in Nederland en Engeland daalt en tegelijkertijd neemt de verspreiding van plantensoorten die door die wilde bijen worden bestoven af. Onderzoekers Menno Reemer (Naturalis) en André Schaffers (Wageningen Universiteit) vertellen erover.
Zoeken naar ringslangen
Met boswachter Richard Pijl van Natuurmonumenten zoeken we in de buurt van het Capitool naar ringslangen. Op het terrein van buitenplaats Boekesteyn leven zeker 20 exemplaren, maar waarom zie je er nu zo weing?
Bomen voor koeien
Niet alleen mensen, ook dieren kunnen flink last hebben van de warmte. Een koe in de brandende zon kan letterlijk ziek worden van de hitte. De campagne Bomen voor Koeien vroeg een paar weken geleden opnieuw aandacht voor het belang van bomen in de wei, en sinds die tijd stijgt de verkoop van boomcertificaten met sprongen.
Mosselen besturen gemaal
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft mosseltjes in dienst die een gemaal te besturen. Dieren inzetten als controleurs van de milieukwaliteit is niet nieuw: al lang geleden had je kanaries die de lucht in de mijnen bemonsterden en er zijn vissen die de (drink)waterkwaliteit in de Rijn in de gaten houden. Maar mosselen als gemaal-bestuurders was nog niet eerder vertoond.