9.00 - 10.00
Meeuwenkolonie in gevaar
Een helikopterhaven in de grootste meeuwenkolonie van Europa. Is dat handig? Nee, want dan worden om veiligheidsredenen valkeniers ingeschakeld om de meeuwen te verjagen, ook in het broedseizoen. Het Loodswezen Rotterdam zegt dat er op de Maasvlakte geen andere plek beschikbaar is voor een heliplatform. De Faunabescherming is fel tegen het verjagen van de meeuwen en vindt dat de helikopters van de loodsen maar ergens anders moeten landen en opstijgen.
Biologisch op school
Vanaf woensdag vinden 80.000 leerlingen vwo, mbo en vmbo op 26 schoollocaties in Noord-Holland in hun restaurants en kantines broodjes, zuivel, groente, vleeswaren, kaas, eieren en sappen die 100% biologisch zijn. Een mooi initiatief, maar wat vinden de scholieren er zelf van?
De teek is in opmars
Steeds meer teken zijn besmet met Borrelia, de bacterie die de voor mensen gevaarlijke ziekte van Lyme kan veroorzaken. Hoe komt dat en wat kunnen we er aan doen? Een gesprek met de Wageningse entomoloog Willem Takken en beleidsmedewerker Harm Piek van Natuurmonumenten.
Vogelwachters op Griend
Eén van de meest bijzondere vogelparadijzen van Nederland is het Waddeneilandje Griend. Van april tot augustus worden de broedende sterns, kanoeten, strandlopers en meeuwen bewaakt door twee vogelwachters. Die bivakkeren sinds kort in een splinternieuw hoogwaterhuis.
De Honingbij
De bij is er door het warme voorjaar vroeg bij dit jaar. En als ze eenmaal actief zijn dan is er geen weg meer terug. Voor de solitaire bijen kan dat een probleem zijn, want die moeten het van de warmte hebben. Onze honingbij is beter af want die warmt zich op door honing en suikerwater te eten. De honingbij komt over de gehele wereld voor.
Een Nederlandse honingbij lijkt niet op de bij die in Noord Afrika rondvliegt. De Europese bijen zijn tammer en steken minder snel. De meeste van de 8.000 imkers in Nederland houden bijen als liefhebberij. Zo ook Bert jan van Wiggen die zorgt voor de bijenkasten achter het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's Graveland.
Varkens in of uit zicht
De Nederlandse varkensboeren willen hun imago opvijzelen en doen dat, volgens dierenbeschermers op oneerlijke manieren: ze stellen hun stallen een stuk mooier voor dan ze in werkelijkheid zijn.