Jeneverbessen sterven uit
Nieuwsblok
8.30 - 9.00 uur
Fenolijn
Bio Geo chemie, Jan Roelofs
Aktie Greenpeace bij computerfabrikant HP
9.00 - 10.00 uur
Verkiezing grootste Groene Nederlander
Staatssecretaris van Geel maakt vorderingen in de VS
Kauwtjes zorgen voor problemen
Colum Midas Dekkers over de Pointer
Fabels en feiten over afval
Kees Hummelen van de RUG over nieuwe generatie zonnecellen
Week van de Jeneverbes
De bessen gaan in de zuurkool en onze nationale drank dankt er zijn naam aan, maar de struik zélf dreigt uit Nederland te verdwijnen. De jeneverbes plant zich vrijwel niet voort en niemand weet hoe dat komt. Bioloog Wim Knol van Alterra doet onderzoek en in Drenthe is komende week speciaal aandacht voor de plant en z'n bessen.
Meer info over de Jeneverbesweek
De toekomst van zonne-energie
Zonnepanelen op het dak en bij benzinestations langs de snelweg: ze worden al 20 jaar gemaakt van silicium. Maar met behulp van nanotechnologie ontwikkelen onderzoekers een nieuw soort plastic zonnecellen, die in de toekomst uitgesmeerd als een verflaag stroom kunnen opwekken.
Machokauwen brengen zwakker nageslacht voort
Dominant gedrag loont niet altijd. Simon Verhulst en Martijn Salomons van het Zoölogisch laboratorium van de Universiteit van Groningen observeren nauwgezet de kolonie kauwen in Haren. De brutale, dominante mannetjes onder de kauwem blijken minder jongen groot te brengen, en die jongen hebben bovendien een lagere kans op overleving in hun eerste levensjaar. Conflictmijdende soortgenoten zorgen beter voor hun kroost.
De chemie achter natuurontwikkeling
Komende week oreert professor Jan Roelofs in Nijmegen als hoogleraar bio-geo-chemie. Roelofs houdt zich bezig met de chemie in de bodem. Hij vindt dat natuurontwikkeling nog te vaak vanachter de tekentafel gebeurt, zonder rekening te houden met wat er
in
de bodem zit. Roelofs demonstreert zijn stelling bij een natuurontwikkelingsproject in Noord-Limburg, waar is getracht boerenland terug te toveren naar de vennetjes die er ooit lagen; de mest in de bodem blijkt een lastige spelbreker te kunnen zijn!
Feiten en fabels over afvalscheiding
Er zijn nogal wat misverstanden over wat er in groene afvalbak mag, dat bleek uit de reportage over afval van vorige week maar weer. En niet alleen bij partulieren, want vorige week nog liet wethouder Nagel van Wijdemeren weten dat gescheiden afval een achterhaald systeem is, sterker nog: alles wordt weer bij elkaar gegooid. Hoe zit het nou met het scheiden van afval? Wat mag wel en wat kan je beter niet doen? Tijd voor een cursus "Fabels en feiten over afvalscheiding", gegeven door Puk van Meegeren van Milieu Centraal in Utrecht.
Doe de Afvalrace van Milieu Centraal
Greenpeace wil gifvrije pc's
Vrijdagochtend vroeg bouwden actievoerders van Greenpeace de hoofdingang van het Hewlett-Packard kantoor in Utrecht dicht met duizend oude computers. PC's van HP bevatten namelijk uiterst giftige stoffen, die - zo blijkt uit onderzoek - ook worden teruggevonden in het bloed van de mens. Het gaat om broomhoudende brandvertragers, die behalve in computers ook in mobiele telefoons en textiel zitten. Een aantal fabrikanten heeft al toegezegd het gif uit hun producten te halen, maar Hewlett-Packard weigert vooralsnog om een gifvrij alternatief voor deze stof te gebruiken.