21 februari: Totale maansverduistering
• 15-02-2008
• leestijd 2 minuten
Bij een totale maansverduistering beweegt de Volle Maan door de schaduw van de aarde. Er valt dan geen direct zonlicht meer op de maan. Maar omdat er via de aardse dampkring toch altijd nog wat roodgekleurd licht in de schaduw terecht komt, is de verduisterde maan niet echt onzichtbaar. In plaats daarvan hangt hij als een oranjerode bol aan de hemel – een indrukwekkend gezicht.
Om 02.43 verschijnt aan de linkerzijde van de maan het eerste donkere ‘deukje’. Dat wordt langzaam maar zeker steeds groter, totdat de maan zich om 04.00 uur geheel in de schaduw van de aarde bevindt. Die totale fase van de eclips duurt eenenvijftig minuten, tot 04.51 uur. Aan de linkeronderzijde is dan weer een onverduisterd deel van de maan zichtbaar. Nog eens ruim vijf kwartier later, om 06.09 uur, is de maan helemaal uit de aardschaduw tevoorschijn gekomen.
Tijdens het maximum van de verduistering, om 04.26 uur, staat de maan hoog in het zuidzuidwesten. Direct rechtsboven de verduisterde maan is de ster Regulus zichtbaar, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Op grotere afstand linksboven de maan schittert de planeet Saturnus. Regulus en Saturnus zijn tijdens de maansverduistering natuurlijk veel opvallender dan ervoor en erna, wanneer ze worden overstraald door het felle licht van de Volle Maan.
Vroege Vogels organiseert een fotowedstrijd omtrent dit fenomeen.
Stuur uw beste foto
van deze maansverduistering. De winnaar krijgt het boek "Sterrenkunde Jaarboek 2008" van Govert Schilling thuisgestuurd.
De maansverduistering van 21 februari is voorlopig de laatste die vanuit Nederland en België helemaal kan worden waargenomen: de totale eclipsen van 21 december 2010, 15 juni 2011 en 10 december 2011 zijn hier slechts voor een deel zichtbaar omdat ze rond maansopkomst of maansondergang plaatsvinden. Pas op 28 september 2015 is vanuit onze omgeving weer een totale maansverduistering van begin tot einde te zien.
Govert Schilling
www.allesoversterrenkunde.nl