Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2024 uitgeroepen tot jaar van de wesp

  •    •  
19-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
Duitse-wesp

Als je goed kijkt zie je de drie zwarte puntjes.

© Fotograaf: cubavink

Een groep natuurorganisaties heeft 2024 uitgeroepen tot het jaar van de wesp. Het hele jaar zijn er allerlei wespenactiviteiten, zoals lezingen, excursies, een wespentelling en publieksonderzoek. Zo moet duidelijk worden "waarom we wespen juist moeten waarderen", aldus de organisaties op de website Nature Today.

Onterecht bang voor wespen

Volgens de organisaties zijn in Nederland vooral de gewone wesp en de Duitse wesp, ook wel 'limonadewespen' bekend. "Maar wespen zijn niet allemaal geel-zwart gestreept, er is een grote diversiteit aan vormen en kleuren zoals de metallic gekleurde goudwespen." Ook zijn mensen regelmatig onterecht bang voor wespen. "Dit leidt vaak tot het doodmaken van alle wespen en andere insecten die op wespen lijken. Doodzonde, want naast dat dit vaak onnodig is, vervullen wespen een belangrijke rol in de natuur."

De actie komt van de Wespenstichting, EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center, de Nederlandse Entomologische Vereniging en de jeugdbonden Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en Jongeren in de Natuur. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op jaarvandewesp.nl.

Bron: ANP

Meer over:

wesp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.