2009 - jaar van de visdief
• 22-12-2008
• leestijd 1 minuten
Waar wordt 2009 het jaar van? In ieder geval het jaar van de visdief! SOVON Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming zetten in 2009 deze kustvogel centraal. Een kustvogel die overigens in grote delen van ons land voorkomt. Vogelonderzoekers weten van de visdief wel het een en ander, maar eigenlijk toch ook weer te weinig over het vóórkomen van de soort. Daarom willen zij samen met u een aantal vragen beantwoorden.
Zoals alle sterns is ook de visdief een slanke vogel met een sierlijke vlucht. De visdief valt op door de lange, maar zeer smalle vleugels en de gevorkte staart. De vogel is moeilijk te onderscheiden van de nauw verwante noordse stern. De snavel van de visdief heeft in tegenstelling tot de snavel van de noordse stern een zwarte punt. Als de vogels de vleugels opgevouwen hebben, dan steken bij de visdief de punten van de vleugels tot voorbij de staartpunten, terwijl bij de noordse stern de staartpunten verder reiken.
De visdief broedt in Nederland zowel langs de kust als in het binnenland. Het nest wordt op het strand of op de oever gebouwd. De visdief is vaak zwevend boven het water te zien, waarbij de snavel naar beneden is gericht. De vogel speurt zo naar vissen die zich vlak onder het oppervlak bevinden en welke met een snelle stootduik worden gevangen. In de winter trekken de visdieven uit Nederland weg om te overwinteren in Afrika.