20 juni 2004
• 20-06-2004
• leestijd 3 minuten
Agroparken de toekomst?
Het Ministerie van Landbouw worstelt al jaren met het probleem hoe ze de grootschalige produktie van varkens en kippen in stand kunnen houden zonder dat het milieu schade wordt toegebracht. Een van de oplossingen is het Agropark, een mooi woord voor een industrieel terrein waar allerlei vormen van landbouw en veeteelt op één plek worden samengebracht. Beter voor het milieu zeggen de bedenkers, maar de vraag is hoe zit het met het dierenwelzijn?
In de studio Jan de Wilt van het InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster in Den Haag. Dat is een onafhankelijke organisatie die in 2000 is opgericht door het Ministerie van LNV om vernieuwingen binnen de groene ruimte en landbouw te stimuleren.
Wat komt er terecht van de Ecologische Hoofdstructuur
Vorig jaar is pas op de plaats gemaakt voor de natuur, stelde Natuurmonumenten bij de presentatie van het jaarverslag afgelopen week. Door een aankoopstop is er minder grond aangekocht voor de natuur dan ten doel was gesteld. Die aankoopstop is inmiddels weer opgeheven, maar toch loopt de realisatie van het netwerk van natuurgebieden in Nederland, de Ecologische Hoofdstructuur, vertraging op. Het Nationaal Groenfonds is tien jaar geleden opgericht om de natuurpojecten te financieren. “Zonder genoeg aandacht en geld is de realisatie van de EHS allerminst zeker”, zegt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Groenfonds.
Verpakkingsconvenant op de helling
Staatssecretaris Van Geel van Milieu zou een geheime deal met de frisdankindustrie hebben gesloten: de plastic anderhalve-literfles, die nu nog hergebruikt wordt, zal vervangen worden door een eenmalig te gebruiken fles. Dat kost 70% meer energie, veroorzaakt zo'n 50% meer uitstoot van broeikasgas en zorgt voor tweeënhalf keer meer afval. Het met verpakkingsconvenanten opgebouwde milieubeleid wordt in één keer afgebroken. "Stuitend", vindt afvaldeskundige Robbert van Duin van de kersverse milieuorganisatie Recycling Netwerk.
Floriade bedreigt Sophiapolder
De Sophiapolder is een klein onbewoond eilandje tegenover Hendrik Ido Ambacht. Nu nog agrarisch gebied en broedplaats van grutto's, straks een natuurgetijdengebied als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Dat zijn althans de plannen van de provincie, maar de Drechtsteden hebben andere plannen: een Floriade, die veel bezoekers moet trekken en de "regio weer op de kaart zal zetten". Die natuur komt daarna dan wel. Natuurorganisaties houden hun hart vast, want de Drechtsteden maken een goede kans als Floriadegebied uitverkoren te worden.
Bosrandbeheer en vlinders
Meer variatie in beplanting zorgt voor meer variatie in diersoorten. Meer open plekken in het bos of een geleidelijk verlopende bosrand maakt niet alleen vlinders, maar ook insecten, kevers en andere dieren blij. Beheerders weten dit wel, maar passen het toch weinig toe. Tijd voor een cursus bosrandbeheer, vond Kars Veling van de Vlinderstichting. Met workshops en een wandelingen door de natuur probeert hij beheerders in beweging te krijgen.. “Het eerste stuk”, een jong bosje bij Rijpwetering, blijkt al aardig op weg, maar veel bossen zijn nog voor verbetering vatbaar.
Adopteer een biologische appelboom
Na 'adopteer een kip' kunnen liefhebbers van biologische landbouw ook een appelboom adopteren. De 'adoptieouder' mag ieder jaar zelf zijn boom leegplukken of iedere maand zijn appels ophalen bij een natuurvoedingswinkel in de buurt. En het loont de moeite! Want uit een onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu blijkt dat de milieubelasting door biologische appelteelt 25 keer minder is dan die door de gewone appelteelt.