Ruim baan voor de herten in het Ketelwald
Nieuwsoverzicht met o.a. Diederik Samson (PvdA) over handelsmaatregelen tegen de VS
8.30 - 9.00 uur
Vers "Willemien Willemijn"
Hamsterproject Zuid-Limburg succesvol voor akkervogels
Fenolijn
Kyotoprotocol en kernenergie
9.00 - 10.00 uur
Tekst wolvenjacht in Canada
Beïnvloeden vliegtuigstrepen (contrails) het weer?
Femke Halsema (GroenLinks) wil dierenrechten in de grondwet
De column van Midas Dekkers: de Atoerenpapegaai
Biologische slachthuizen
Ganzen bejagen of niet?
Natuurbeschermers en Ganzenjacht
Er komen steeds meer ganzen in Nederland. Zoveel zelfs dat de schade die boeren van hun gegraas ondervinden zo groot is, dat zelfs natuurbeheerders vinden dat er iets moet gebeuren. Eieren schudden? verjagen? Of zelfs bejagen?
Klimaatverandering: hoe erg is het en wat kunnen we doen?
"Een heugelijke dag", noemde staatssecretaris van milieu Van Geel het afgelopen woensdag, de dag dat het Kyotoprotocol in werking trad. Juist op die dag schetsten wetenschappers van het KNMI en het RIVM de nieuwste wetenschappelijke feiten over klimaatverandering. Met als conclusie dat Kyoto een goede eerste stap is, maar dat er een langdurig en wereldwijd klimaatbeleid nodig is om de temperatuurstijging te beteugelen. En het openhouden van de kerncentrale in Borssele helpt daar niet zoveel bij.
Ruim baan voor het edelhert
Milieuminister Bärbel Höhn van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen knipte een paar weken geleden eigenhandig een stuk uit het wildraster aan de zuidrand van het Reichswald, dat, samen met de natuur aan de Nederlandse kant, ook wel het Ketelwald wordt genoemd. Een deel van het raster is verlaagd, zodat de edelherten uit het Duitse bosgebied, ten oosten van Nijmegen, de grens kunnen oversteken naar het Maasdal. Op deze manier kunnen ze een deel van hun natuurlijke trekgedrag weer gaan vertonen.
Akkervogels in hamsterreservaat
De korenwolven lijken er nog niet erg van te profiteren, maar veel akkervogels varen er wel bij: bij de hamstereservaten in Zuid-Limburg Honderden grauwe gorzen, kneutjes en andere vogels doen zich tegoed aan het graan dat ten behoeve van de hamsters blijft staan. Een wintervogel-telling met vogelaar Boena van Noorden in het hamsterreservaat in Sibbe.
Vliegtuigstrepen beïnvloeden klimaat
Het beeld is bekend: op mooie heldere dagen wordt de strak blauwe lucht verstoord door zg. contrails: vliegtuigstrepen veroorzaakt door de uitlaatgassen van vliegtuigmotoren. Dat gebeurt tussen de 8 en 12 kilometer hoogte waar de temperatuur rond de min 40 graden Celsius ligt. De vraag is in hoeverre deze vliegtuigstrepen het weer en het klimaat beïnvloeden. Voor een weeramateur zijn deze vliegtuigstrepen in ieder geval heel handige hulpmiddelen: als de strepen duidelijk zichtbaar zijn en uitwaaieren is er slecht weer op komst! Een gesprek met Ir. Ernst Meijer van het KNMI
Ga naar de Weerquiz
Biologische slacht
Biologische varkens mogen dan een prettig leventje hebben gehad bij de boer, de slacht is helaas minder zachtzinnig. Strenge veterinaire eisen en onverbiddellijke marktwerking hebben er voor gezorgd dat biologisch slachten niet langer haalbaar is. De meeste varkens gaan gewoon mee in de grote slachthuizen en biologische ondernemers zien het met lede ogen aan.
Oproep tot handelsmaatregelen VS
Diederik Samsom (Tweede Kamerlid PvdA) heeft collega's uit acht Europese landen overgehaald om te pleiten voor handelsmaatregelen tegen de Verenigde Staten. Als Amerika niet "meedoet met Kyoto" dan moet het land aangepakt worden. Desnoods met het paardenmiddel van handelsmaatregelen.
Lees verder in onze Nieuwsrubriek